Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα η Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αντέδρασε έντονα μετά την άρνηση του Τελ Αβίβ να ζητήσει συγνώμη για την ισραηλινή αιματηρή επιδρομή πέρυσι το Μάιο στο πλοίο Mavi Marmara και μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία αν και το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία, ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε 5 μέτρα εναντίον του Ισραήλ:

1. Οι τουρκοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

2. Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

3. Η Τουρκία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό το λόγο, θα λάβει όλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.

4. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.

5. Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.

Την απρόοπτη εξέλιξη σχολίασε και ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, λέγοντας ότι “η έκθεση Πάλμερ (του ΟΗΕ) δεν ήταν δίκαιη για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα αυτές οι δηλώσεις και τα μέτρα θα έπρεπε να ανακοινωθούν πιο νωρίς αλλά περιμέναμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις σύμμαχες χώρες. Στην έκθεση δεν υπήρχε καμία αναφορά για συγνώμη του Ισραήλ. Η Τουρκία αυτό περίμενε στην πραγματικότητα. Αυτό πώς μπορεί να αξιολογηθεί; Αντί γι’ αυτό τα γεγονότα ξεχάστηκαν και τα δικαιώματα των πολιτών μας δεν προστατεύτηκαν και θα πρέπει να γίνει κατανοητή η αποφασιστικότητα που δείχνει αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Πρόκειται για την πρώτη φάση των μέτρων που ανακοινώνονται. Ανάλογα με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει το Ισραήλ, θα εξεταστούν κι επιπλέον μέτρα.”

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Χουριέτ”, εκτός από την έκθεση του ΟΗΕ, οι δύο χώρες επεξεργάζονταν ένα σχέδιο συμφωνίας αποκατάστασης των σχέσεών τους, στην οποία προβλεπόταν -μεταξύ άλλων- ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία για την υπόθεση του Mavi Marmara. Ωστόσο, λόγω του φόβου κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας στο Ισραήλ, αυτό δεν έγινε και η συμφωνία κατέρρευσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε