Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές το Ιράκ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στις κάλπες προσέρχονται την επόμενη Κυριακή, 7 Μαρτίου οι πολίτες του Ιράκ, με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αντ Μέλκερτ να χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία «πιο σημαντική στιγμή»…

… για τη χώρα μετά την εισβολή του 2003 υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Νομίζω ότι η διεξαγωγή και τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι οι σημαντικότερες στιγμές για το μέλλον του Ιράκ από το 2003», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, εκφράζοντας μεν την ανησυχία του για το επίπεδο της βίας κατά την προεκλογική διαδικασία, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει διαπιστώσει καμία θρησκευτική αντιπαράθεση. 

«Δεν διαπιστώνουμε καμία θρησκευτική βία για την ώρα. Ανησυχώ από τις επιθέσεις κατά της χριστιανικής μειονότητας» (σ.σ. οκτώ Χριστιανοί σκοτώθηκαν στη Μοσούλη από αγνώστους). Μας ανησυχεί επίσης η ασφάλεια των υποψηφίων και εκείνων που επιβλέπουν τις εκλογές”, πρόσθεσε. 

Στις 7 Φεβρουαρίου μια υποψήφια, η Σούχα Αμπντάλα Τζαράλα, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ενόπλους στη Μοσούλη, ενώ λίγες μέρες αργότερα, τραυματίστηκαν οκτώ άτομα σε πέντε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των εκλογικών γραφείων λαϊκών πολιτικών κομμάτων στην Βαγδάτη. 

Οι εκλογές στις 7 Μάρτη είναι οι δεύτερες μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003. Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Ιράκ και γίνονται μόλις λίγους μήνες πριν από την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μάχης από τη χώρα, τον Αύγουστο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε