Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Στις 13 Μαΐου οι εκλογές που αποτελούν κρίσμο τεστ για την καγκελάριο Μέρκελ

Οι πρόωρες περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Βορείου Ρηνανίας/ Βεστφαλίας θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου, έπειτα από τη διάλυση της κοινοβουλευτικής συμμαχίας ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Οικολόγους.

Η ημερομηνία αυτή ήταν η τελευταία διαθέσιμη για τη διεξαγωγή των εκλογών, σύμφωνα με το Σύνταγμα του κρατιδίου, υπογράμμισε ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών Ραλφ Γιέγκερ, εκλεγμένος με το SPD.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός κυβερνούσε από τον Ιούνιο του 2010 χωρίς μία σταθερή πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, καθώς για κάθε απόφαση βασιζόταν ανά περίσταση στις ψήφους των συντηρητικών του CDU, των φιλελεύθερων του FDP, ή των αριστερών του Ντι Λίνκε. Την περασμένη Τετάρτη αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς καθίστατο αδύνατη η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2013.

Σύμφωνα με τελευταία σφυγμομέτρηση, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το SPD και το CDU δίνουν μάχη στήθος με στήθος, αμφότερα συγκεντρώνοντας το 33% της πρόθεσης ψήφου, κατά 1,5% κάτω από τα εκλογικά ποσοστά του 2010, ενώ οι Πράσινοι αυξάνουν κατά σχεδόν 5% τα ποσοστά τους στο 17%.

Οι εκλογές θεωρούνται ως μία νέα δοκιμή για την ευρωστία της συμμαχίας της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, η οποία κατά τα φαινόμενα θα δει τους Φιλελεύθερους εταίρους της σε ομοσπονδιακό επίπεδο, να εξαφανίζονται από μια ακόμη περιφερειακή βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν θέλει να βλέπει ούτε το twitter η Μέρκελ!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε