Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Στις Βρυξέλλες ο Χριστόφιας – Σκληρές οι απαιτήσεις της τρόικας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το απόγευμα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κύπρο προκειμένου να έχει επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. σχετικά με το μνημόνιο.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Θέμα συζήτησης θα είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπογραφή του μνημονίου άλλα και ενόψει της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι δανειστές απαιτούν από τη Λευκωσία να υπογραφεί το μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης έκθεσης του οίκου «Pimco» για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση έθεσε θέμα ενδιάμεσης στήριξης, ως τον Ιανουάριο, προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες του κράτους και των τραπεζών, ως την υπογραφή του μνημονίου.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα επιθυμεί να κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα, πριν από τις τελικές αποφάσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, κάτι που η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηματικά. Πρόσθετες δυσκολίες έχει προκαλέσει η διαπραγματευτική θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θέτει το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να καταστεί μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου.

Με βάση αυτό το σενάριο, θέτει στο τραπέζι θέμα ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, ενώ για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) αξιώνει ακόμα και όταν αρχίσει να παραχωρείται κανονικά, να δίδεται μέχρι 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάρτης πανικού από την Τουρκία για τα κοιτάσματα στη Κύπρο

Κάουντερ: Η ευρωζώνη δεν θα εγγυηθεί ρωσικά κεφάλαια-προϊόν εγκλήματος για τη διάσωση της Κύπρου

Μνημόνιο για την Κύπρο ως τις 3 Δεκεμβρίου

Σύσταση ομάδα εργασίας για θέματα ενέργειας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Κύπρος: Η κυβέρνηση “θα διαπραγματευτεί με σοβαρότητα” με την τρόικα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε