Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Στις φλόγες ξανά η Αίγυπτος – Συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες

Στις φλόγες ξανά η Αίγυπτος – Συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε ένα κυβερνητικό κτίριο που βρίσκεται απέναντι από το υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν, ανακοίνωσε η δημόσια τηλεόραση.

Η αιτία της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στον τελευταίο όροφο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή αλλά σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας άγνωστοι είχαν μπει στο κτίριο λίγο πριν.

Για δεύτερη μέρα οργισμένοι διαδηλωτές πολιόρκησαν το υπουργείο Εσωτερικών, στο κέντρο του Καΐρου, διαμαρτυρόμενοι κατά της στρατιωτικής εξουσίας, που έχει γίνει “στόχος” μετά τον θάνατο 74 ανθρώπων στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ.

Δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο από ασφυξία εξαιτίας των δακρυγόνων, ανέφεραν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς ένα νέο κύμα βίας έχει ξεσπάσει στην Αίγυπτο έπειτα από την τραγωδία στον ποδοσφαιρικό αγώνα στο Πορτ Σάιντ.

Τα θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο χωρίς να έχουν τις αισθήσεις τους μετά τη συγκέντρωση διαδηλωτών κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Επίσης στο Κάιρο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από σφαίρα ενώ δύο ακόμη σκοτώθηκαν στο Σουέζ, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά για να διαλύσει το πλήθος, το οποίο προσπαθούσε να εισβάλει σε ένα αστυνομικό τμήμα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές από τις υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών.

Στη διάρκεια της νύχτας χιλιάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα, όμως το πλήθος ανασυντασσόταν συνεχώς.

Μέχρι το πρωί οι διαδηλωτές είχαν καταφέρει να παραμερίσουν ένα οδόφραγμα που είχε τοποθετήσει η αστυνομία και έτσι να βρεθούν πιο κοντά στο υπουργείο.

Παράλληλα εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής στην πλατεία Ταχρίρ, που βρίσκεται κοντά στο υπουργείο, για την προσευχή της Παρασκευής κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Εκατοντάδες άνθρωποι που βγαίνουν από τα τζαμιά όλου του Καΐρου κατευθύνονται προς το κοινοβούλιο.

“Θα μείνουμε μέχρι να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας. Είδατε τι συνέβη στο Πορτ Σάιντ;”, δήλωσε ο Άμπου Χανάφι, ένας διαδηλωτής που έφτασε μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών χθες το απόγευμα και παραμένει εκεί.

Οργανώσεις της νεολαίας καλούν σήμερα σε διαδηλώσεις και έχουν ονομάσει τη σημερινή ημέρα “Παρασκευή της οργής”.

Στο μεταξύ περίπου 1.482 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης και συνεχίστηκαν την Παρασκευή. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες προστάτευαν το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Στο Σουέζ συγκρούσεις ξέσπασαν τα ξημερώματα μπροστά από ένα αστυνομικό τμήμα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. “Λάβαμε τις σορούς δύο διαδηλωτών που δέχθηκαν πυροβολισμούς από πραγματικά πυρά”, δήλωσε ένας γιατρός.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες: “Οι διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα του Σουέζ και η αστυνομία τώρα χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά”.

Διαβάστε
20 νεκροί στην Αλεξάνδρεια – Η Αίγυπτος -πάλι- φλέγεται! Η Σ. Λιάτσου μεταδίδει

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε