Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Στις κάλπες οι Ισλανδοί

Στις κάλπες οι Ισλανδοί

Νέο πρόεδρο καλούνται να εκλέξουν από σήμερα το πρωί οι ισλανδοί ψηφοφόροι.

Περίπου 235.000 πολίτες αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές και να επιλέξουν ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, ο οποίος διεκδικεί πέμπτη θητεία και την πολιτικά άπειρη, Θόρα Αρνορσντότιρ, μια 37χρονη δημοσιογράφο.

Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς αύριο το πρωί.

Η Ισλανδία –το νησί κράτος των μόλις 320.000 κατοίκων– δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση το 2008 και σήμερα βρίσκεται στην ανάκαμψη.

Η χώρα έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ, μία κίνηση στην οποία αντιτίθεται ο Γκρίμσον.

Η Θόρα Αρνορσντότιρ δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και μόλις γέννησε το τρίτο της παιδί. Μπήκε στην κούρσα τον Μάρτιο, όταν ήταν επτά μηνών έγκυος.

Συνέλεξε τις απαραίτητες 1.500 υπογραφές σε μια μέρα–βοήθησε και το ότι παρουσιάζει εδώ και καιρό μια δημοφιλή εκπομπή επικαιρότητας στην Ισλανδία.

Την προέτρεψαν να θέσει υποψηφιότητα πολλοί ψηφοφόροι οργισμένοι από την απόφαση του 69χρονου προέδρου Γκρίμσον να επιδιώξει εκ νέου να εκλεγεί ύστερα από 16 χρόνια στην προεδρία ενώ όλοι περίμεναν να ανακοινώσει ότι αποσύρεται.

Πάντως, αν εκλεγεί η 37χρονη δημοσιογράφος, η Ισλανδία θα κυβερνάται από γυναίκες αφού και η πρωθυπουργός είναι του ίδιου φύλου– η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, η πρώτη δηλωμένη ομοφυλόφιλη ηγέτης στον κόσμο.

Διαβάστε

“Δεν μας έσωσε το ΔΝΤ, αλλά εμείς σώσαμε τον εαυτό μας”

Αυτά γίνονται στην Ισλανδία: Σε δίκη ο πρώην πρωθυπουργός για το οικονομικό ναυάγιο

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε