Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Στις κάλπες οι Σουηδοί

Βουλευτικές εκλογές σήμερα στη Σουηδία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αναμένεται να οδηγήσουν εκ νέου σε κεντροδεξιά κυβέρνηση και να φέρουν για πρώτη φορά την ακροδεξιά στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, 45 ετών, ελπίζει ότι θα οδηγήσει στην εξουσία για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία τον συνασπισμό τεσσάρων κεντροδεξιών κομμάτων του οποίου ηγείται, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα. Για πρώτη φορά διαφαίνεται και η είσοδος στη σουηδική βουλή ακροδεξιού κόμματος, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στους ξενοφοβικούς “Σουηδούς Δημοκράτες” του 31χρονου Τζίμι Όκεσον πάνω από 4%.

Μία τέτοια νίκη θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας τα 63 από τα 80 τελευταία χρόνια και θεωρούνται οι θεματοφύλακες του φημισμένου σουηδικού κράτους πρόνοιας.

Τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα 3 έως 9 μονάδων στον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο συνασπισμών που διεκδικούν την εξουσία έχει μειωθεί.

Η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, η 53χρονη Μόνα Σαλίν, επανέλαβε χθες την ελπίδα της πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, δηλώνοντας ότι “μπορούμε να τα καταφέρουμε και να σχηματίσουμε μία κυβέρνηση “Κόκκινων-Πράσινων”.

Στις κάλπες καλείται φέτος αριθμός-ρεκόρ νέων ψηφοφόρων, καθώς από τους περίπου 7 εκατ. εγγεγραμμένους, οι 500.000 ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Η συμμετοχή, η οποία στις προηγούμενες εκλογές ανήλθε στο 82%, αναμένεται να είναι μεγάλη: περίπου 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ήδη ψηφίσει μέχρι το Σάββατο το βράδυ, έναντι 1,8 εκατ. την ίδια μέρα το 2006. Σημειώνεται οτι βάσει του σουηδικού συστήματος, οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε προκαθορισμένα σημεία μέχρι και τρεις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία των εκλογών.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε