Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στιβ Ντέιβις: “Είμαι γκέι”

Είναι από τους πιο γνωστούς Βρετανούς αθλητές. Σήμερα το πρωί ανακοίνωσε δημόσια κάτι που οι ίδιοι οι συμπαίκτες του γνώριζαν εδώ και ένα χρόνο. Ότι είναι ομοφυλόφιλος.

O Στιβ Ντέιβις, ένας από τους πιο γνωστούς Βρετανούς αθλητές του κρίκετ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είναι γκέι, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στην συντηρητική κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας. Ο 24χρονος αθλητής ανακοίνωσε τις σεξουαλικές προτιμήσεις του, τις οποίες ωστόσο οι συμπαίκτες του γνώριζαν εδώ και περίπου έναν χρόνο.
 
Η απόφαση του Ντέιβις, να προβεί σε αυτήν την αποκάλυψη, η οποία θα του αλλάξει τη ζωή, (προς το καλύτερο ή το χειρότερο η ιστορία θα το κρίνει) έγινε τη Δευτέρα, ωστόσο οι συναθλητές του γνώριζαν για τα προσωπικά του εδώ και ένα χρόνο.
 
Ο 24χρονος γνωστοποίησε τα του …οίκου του στους συμπαίκτες του πέρυσι, όταν κλήθηκε από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να λάβει μέρος στο τουρνουά Αshes στην Αυστραλία. Τότε, ο Ντέιβις τους ζήτησε να το κρατήσουν μυστικό κάτι που σεβάστηκαν απόλυτα άπαντες.

 
Ο λόγος που αποφάσισε να το κάνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν διότι όπως παραδέχτηκε του ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κρύβεται ειδικά στις αποστολές, περιγράφοντας ως τεράστια ανακούφιση το συναίσθημα που αισθάνθηκε όταν μοιράστηκε με τους συμπαίκτες του το μεγάλο του μυστικό.
 
Ο Ντέιβις είναι ο πρώτος επαγγελματίας αθλητής του κρίκετ που «βγαίνει από την ντουλάπα. Είναι κάτι με το οποίο ζω εδώ και πολύ καιρό. Έτσι, ένιωσα ότι είχε έρθει η σωστή στιγμή. Νιώθω αγχωμένος που το αποκάλυψα, αλλά ποιος δεν θα ένιωθε;
 
»Είναι η πιο μεγάλη απόφαση έχω πάρει ποτέ και σίγουρα η πιο δύσκολη. Πιο δύσκολη ακόμη και από το να αντιμετωπίζει τον Μπρετ Λι στο κέντρο», αποφάνθηκε με χιούμορ ο διάσημος αθλητής και πρόσθεσε:
 
«Οι δύο εβδομάδες (σ.σ.: στην Αυστραλία) έμοιαζαν δύο χρόνια για μένα. Ήταν σίγουρα δύσκολο. Το κρίκετ ήταν η απόδραση μου. Όταν έπαιζα κρίκετ ήμουν πολύ χαρούμενος, αφού το μόνο για το οποίο είχα να ανησυχώ ήταν η μπάλα».
 
Ο αθλητής δεν κλήθηκε στην εθνική ομάδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού τη θέση του πήρε ο Ματ Πράιορ, ωστόσο ο ίδιος δεν θέλει να είναι κακοπροαίρετος και να πιστέψει ότι αυτό συνέβη λόγω των όσων είπε δημόσια για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.
 
«Πικράθηκα. Αρρώστησα, αλλά δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι θα στοίχιζε τη θέση μου στην εθνική ομάδα. Σκέφτηκα ότι δυστυχώς για μένα, ο Ματ ήταν πιο κατάλληλος από εμένα», είπε ο Ντέιβις, ο οποίος δεν είχε αποκαλύψει τίποτα στους γονείς του Μάικ, Λιν και την μεγαλύτερη αδελφή του, Τζέμα, έως τα 19 του.
 
«Η υποστήριξη που μου παρείχαν ήταν απίστευτη. Και δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί», επεσήμανε ο αθλητής που εθεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερη ταλέντα που έχουν περάσει από το άθλημα κατά τη θητεία στην εθνική ομάδα κάτω των 20 ετών.
 
Σίγουρα η τόλμη του Ντέιβις είναι κληρονομικό χάρισμα αν λάβει κανείς τις δηλώσεις των γονιών του: «Είμαστε υπερήφανοι για εκείνον και τον αγαπάμε σαν γιο μας, σαν έναν επιτυχημένο αθλητή και ελπίζουμε και ως ένα πρότυπο για τους νέους ανθρώπους που παραδέχονται τη σεξουαλικότητα τους».
 
Ο Στιβ Ντέιβις, ακολούθησε το παράδειγμα της πλέον εμβληματικής μορφής του ράγκμπι, του πρώην αρχηγού της κοινής ομάδας ράγκμπι Ουαλίας και Βρετανίας, Γκάρεθ Τόμας, ο οποίος όταν το 2009 είχε αποδεχτεί τη σεξουαλικότητα του δημόσια είχε προκαλέσει έκπληξη, αφήνοντας άπαντες άφωνους.
 
Ο λόγος ήταν ότι υπήρξε παντρεμένος με την Τζέμμα από το 2001 έως και το 2007, διάστημα στο οποίο είχαν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να κάνουν παιδιά, με τη σύζυγο του να αποβάλει τρεις φορές. Τότε, ο Τόμας είχε τονίσει: «Δεν θέλω να μείνω γνωστός ως γκέι παίκτης του ράγκμπι. Θέλω να μείνω γνωστός ως παίκτης του ράγκμπι και πρώτα απ’ όλα ως άνδρας».
 
Το θάρρος του θηριώδους, Τόμας ήταν αυτό που έδωσε δύναμη στον Στιβ Ντέιβις να ξεστομίσει τις δύο λέξεις, που θα αποτελέσουν σταθμό στη ζωή του: «Η ιστορία του Γκάρεθ Τόμας με βοήθησε, αφού που έδειξε ότι μπορώ να το κάνω κι εγώ. Ήταν αρκετά γενναίος που ύψωσε το ανάστημα του και είπε ποιος ήταν. Επομένως, θα ήταν υπέροχο αν μπορούσα να βοηθήσω οποιονδήποτε, όπως βοήθησε και εκείνος εμένα».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τόμας, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο ανδρισμού λόγω της εμφάνισης του, είχε την αμέριστη συμπαράσταση των ανθρώπων του ράγκμπι, δήλωσε ότι στο εξής θα έχει υπό την αιγίδα του τον Ντέιβις:
 
«Η Ομοσπονδία του Κρίκετ θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα σεβασμού προς τον Στίβεν, έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα αποδοκιμασιών και προσβολής του. Εφόσον δεν υπάρχει καμία ανοχή από την ομοσπονδία στα θέματα ρατσισμού, γιατί να υπάρχει σε οποιοδήποτε είδος διαφορετικότητας.
 
»Στην περίπτωση μου υπήρξε ένα περιστατικό στο πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας για το πρωτάθλημα (σ.σ.: μετά την αποκάλυψη), όπου οι οπαδοί της Κάστλφορντ φώναζα υβριστικά συνθήματα εναντίον μου. Όμως, υποδείχθηκαν από άλλους οπαδούς της Κάστλφορντ και η ομοσπονδία τους απέκλεισε, επιβάλλοντας χρηματική ποινή στο σύλλογο, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι το ράγκμπι είναι ένας άθλημα για όλους».
 
Το θέμα σχολίασε και ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, Αντι Φλάουερ, ο οποίος σημείωσε: «Είναι κάτι το οποίο ο Στιβ μοιράστηκε με εμένα και τους συμπαίκτες του καιρό πριν. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι ο Στιβ είναι ένας ταλαντούχος αθλητής του κρίκετ και ένα άξιο μέλος της εθνικής ομάδας. Η προσωπική του ζωή αφορά τον ίδιο και δεν επηρεάζει την ικανότητα του να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο σε διεθνές επίπεδο στο άθλημα.
 
»Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να δουλεύει σκληρά για να κερδίσει ξανά τη θέση του στην εθνική ομάδα. Ο Στιβ είχε και θα συνεχίσει να έχει τον απόλυτο σεβασμό όλης της ομάδας και οποιουδήποτε σχετίζεται με το αγγλικό κρίκετ».
 
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Βίκραμ Σολάνκι, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του, οπότε, ας ελπίζουμε ότι άπαντες δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια…
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε