Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Στο 8,5% η ανάπτυξη στην Τουρκία

“Το ποσοστό της ανάπτυξης είναι πιθανόν το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, μετά μόνο από αυτό της Κίνας”, σύμφωνα με τον υπουργό Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογιών .

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε το 2011 με ταχύ ρυθμό 8,5%, αν και η ανάπτυξή της μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο στο 5,2%, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία.

Η κυβέρνηση είχε προβλέψει ανάπτυξη 8,0% το 2011. Τα πρώτα τρία τρίμηνα, είχε καταγράψει ανάπτυξη 9,6%.

Κατά κεφαλή ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) έφτασε τα 10.444 δολάρια (7.800 ευρώ), περίπου 365 δολάρια πάνω από 2010.

“Το ποσοστό της ανάπτυξης είναι πιθανόν το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, μετά μόνο από αυτό της Κίνας”, δήλωσε ο υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογιών Νιχάτ Εργκίν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ υποστήριξε από την πλευρά του ότι η ανάπτυξη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης, η οποία σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό πλαίσιο προσπάθησε να επιτύχει μια “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας της Τουρκίας.

“Οι αριθμοί του τελευταίου τριμήνου καταδεικνύουν ότι η διαδικασία της ομαλής προσγείωσης συνεχίστηκαν με σταθερό ρυθμό, σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης”, είπε ο Σιμσέκ στο Ανατολή.

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 4,0% το 2012 εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά εκτιμά ότι η επιβράδυνση θα είναι βραχυπρόθεσμη. Το 2013 και το 2014, η Άγκυρα προβλέπει ανάπτυξη 5%.

“Με αυτή την καλή επίδοση της ανάπτυξης και τις πολιτικές [δημοσιονομικής] πειθαρχίας να εφαρμόζονται η διαδικασία της μείωσης του τουρκικού δημόσιου χρέους συνεχίζεται”, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, τον οποίο επικαλείται το ίδιο πρακτορείο.

“Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά των ανεπτυγμένων χωρών, η βελτίωση της κατάστασης στην Τουρκία όσον αφορά το έλλειμμα και το βάρος του χρέους θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την διατήρηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και μια διαρκή ανάπτυξη βασισμένη στη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα”, πρόσθεσε ο Μπαμπατζάν.

Η Τουρκία, μια χώρα με πληθυσμό 73 εκατ. κατοίκων, η 17η μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς, είχε καταγράψει ανάπτυξη 8,9% το 2010.

Διαβάστε
Οι μισοί νέοι στην Ελλάδα είναι άνεργοι – 17,13 εκατ. οι άνεργοι στην ευρωζώνη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε