Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Στο Πακιστάν των 20 εκ. πληγέντων ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υποσχέθηκε κατά την άφιξή του στο Ισλαμαμπάντ γενική κινητοποίηση για την χορήγηση της αναγκαίας βοήθειας προς τα 20 εκατομμύρια θύματα των πλημμυρών στο Πακιστάν.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και τον πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, πριν επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Ο Μπαν Κι-μουν δήλωσε κατά την άφιξή του στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται στο Πακιστάν για να εκφράσει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών στον λαό και την κυβέρνηση του Πακιστάν και να εκτιμήσει “τι χρειάζεται ακόμη να γίνει για τα θύματα”.

“Βρίσκομαι επίσης εδώ για να ζητήσω από τη διεθνή κοινότητα να επιταχύνει τη χορήγηση βοήθειας προς τον πακιστανικό λαό. Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς παροχής της αναγκαίας βοήθειας και να υπενθυμίσουμε ότι ολόκληρος ο κόσμος στηρίζει το Πακιστάν αυτή τη δύσκολη στιγμή”, είπε.

“Στο παρελθόν έχω επισκεφτεί περιοχές σε όλον τον κόσμο που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, αλλά τίποτε δεν μοιάζει με αυτό”, τόνισε ο Μπαν Κι-μουν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμό στο κεντρικό Πακιστάν. “Το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο…τόσοι πολλοί άνθρωποι, τόσες πολλές περιοχές…τόσο μεγάλη ανάγκη”, είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ. “Ενας στους δέκα Πακιστανούς έχει πληγεί, το ένα πέμπτο της χώρας έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες”, επισήμανε, καλώντας τον κόσμο να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στο Πακιστάν.

Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για βοήθεια ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους πρόσφυγες. Οι δωρητές έχουν υποσχεθεί να καλύψουν μόλις το 20% των χρημάτων που απαιτούνται για την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και πόσιμου νερού στα θύματα της καταστροφής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι τώρα οι νεκροί φτάνουν τους 1.400.

Έτοιμος να βοηθήσει ο γαλλικός στρατός

Η Γαλλία είναι “έτοιμη να κινητοποιήσει μονάδες του στρατού” αεροπορικές και ναυτικές για την αποστολή, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, διεθνούς βοήθειας στον πακιστανικό λαό, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. “Είναι σημαντικό, για προφανείς πολιτικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, να δείξει η Ευρώπη με εμφανή τρόπο την αλληλεγγύη της προς τον πακιστανικό λαό “, τονίζει ο Σαρκοζί σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Γάλλος πρόεδρος στην επιστολή του υπενθυμίζει ότι τα κράτη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Γαλλία “προσέφεραν βοήθεια για τις πρώτες ανάγκες και η Κομισιόν αποδέσμευσε 40 εκατομμύρια ευρώ. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κάνει περισσότερα και να δεσμευτεί ότι θα καλύψει ακόμα μεγαλύτερες ανθρωπιστικές ανάγκες σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ”, επισήμανε.

Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή στο Πακιστάν αεροσκάφους με 60 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε