Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο νέος εποικισμός του Ισραήλ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο νέος εποικισμός του Ισραήλ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.03.2010 | 08:39
Πρώτη δημοσίευση: 29.03.2010 | 08:39

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών....
 

 
για μια απόφαση η οποία θα καταδικάζει τους νέους εποικισμούς του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το BBC αργά χθες Κυριακή, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
 
Το σενάριο αυτό --που προβλέπει την αποχή των ΗΠΑ στη σχετική ψηφοφορία στο ΣΑ-- συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, σε επαφές αμερικανών διπλωματών με ομολόγους τους από το Κατάρ, σύμφωνα με το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
 
Στο παρελθόν η Ουάσινγκτον χρησιμοποιούσε μόνιμα το δικαίωμα βέτο που έχει στο ΣΑ/ΟΗΕ για να εμποδίζει την επικύρωση αποφάσεων και ψηφισμάτων σε βάρος του Ισραήλ.
 
Η αποχή των ΗΠΑ --ή ακόμα και η κατ' ιδίαν απειλή των ΗΠΑ ότι θα απόσχουν της ψηφοφορίας-- θα σημειωθεί, εάν το σενάριο επιβεβαιωθεί, εν μέσω της σοβαρότερης κρίσης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ εδώ και δεκαετίες. Η ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ξέσπασε κατά την επίσκεψη, νωρίτερα τον Μάρτιο, του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Μέση Ανατολή--όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την ανέγερση τουλάχιστον 1.600 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
 
Η αναγγελία εκτροχίασε την προσπάθεια έναρξης έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων υπό αμερικανική διαμεσολάβηση· η κίνηση του Ισραήλ καταδικάστηκε από την διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Έχουντ Μπαράκ δήλωσε νωρίτερα χθες Κυριακή σε δημοσιογράφους ότι η διένεξη ανάμεσα στην Ισραηλινή κυβέρνηση και εκείνη των ΗΠΑ αποτελεί απλώς μια "διαφωνία μεταξύ φίλων", αποκαλώντας τις ΗΠΑ "πυλώνα και ακρογωνιαίο λίθο" της ασφάλειας του Ισραήλ.
    Διαδώστε αυτό το άρθρο