Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ευρώπη

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Νέο κύμα κακοκαιρίας με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές χιονοθύελλες αναμένεται το Σαββατοκύριακο στην ήδη παγωμένη Ευρώπη.

Στη Βρετανία δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσαν στα παγωμένα νερά λίμνης στο Λάισεστερ, ενώ από τα Χριστούγεννα, 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία.

 
Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους Βρετανούς με τη θερμοκρασία να βρίσκεται σταθερά στους -20 βαθμούς κεσίου σε ορισμένες περιοχές. Οδικά δίκτυα παραμένουν αποκλεισμένα και όσο τα αποθέματα αλατιού στερεύουν τόσο περισσότεροι δρόμοι γίνονται απροσπέλαστοι.  Στα δρομολόγια της Eurostar δεν θα κυκλοφορήσουν΄το Σάββατο παρα μόνο δύο στα τρία τρένα. Η κυβέρνηση ήδη έχει παραγγείλει αλάτι από το εξωτερικό. Όμως δεν πρόκειται να το έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

 
Τα προβλήματα συνεχίζονται και για τους ταξιδιώτες. Η British Airways ακύρωσε 60 πτήσεις από το αεροδρόμιο του Χιθροου και η Easy Jet 32 πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Γκάτγουικ και του Λιβερπουλ.
Στη Γερμανία η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να εφοδιαστούν με τρόφιμα, καθώς και με ραδιόφωνο. Προειδοποίησε επίσης για διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μετακινήσεις.  Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ακυρώθηκαν 216 πτήσεις λόγω της χιονοθύελλας, αν και η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται προς το μεσημέρι.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες αναμένουν έως και 20 εκατοστά χιόνι σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ η θερμοκρασία μπορεί να πέσει έως και στους -10 βαθμούς Κελσίου. Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία όμως και για τους ταξιδιώτες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια.


Το αεροδρόμιο του Βερολίνου

Στη Γαλλία,15.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στην πόλη Αρλ, στα νότια της χώρας. Χωρίς ηλεκτρικό έμειναν περίπου 7.000 νοικοκυριά στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Με καθυστέρηση αναχωρούν τα αεροσκάφη από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού, ενώ πολλές εταιρείες ακυρώνουν δρομολόγια.

Γαλλία, Παρίσι
Στη Νορβηγία, το θερμόμετρο έδειξε -42 βαθμούς Κελσίου και αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Ισχυροί άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και στην Αυστρία. Παγιδευμένοι στο αεροδρόμιο του Τιρόλο έμειναν για δύο ημέρες 500 Βρετανοί τουρίστες αφού τα αεροσκάφη αδυνατούσαν να προσγειωθούν.
 
Σε συναγερμό βρίσκονται τουλάχιστον 25 ισπανικές επαρχίες. Το θερμόμετρο έδειξε μείον -12 βαθμούς Κελσίου και τα χιόνια δυσκόλεψαν την κυκλοφορία σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου. Την ίδια ώρα πλημμύρες έπληξαν τη νότια Ισπανία. Μία γυναίκα υπέστη καρδιακή ανακοπή όταν τα ορμητικά νερά εισέβαλαν στο σπίτι της.
Στην Ιταλία, 65.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό λόγω των βροχοπτώσεων και των σφοδρών ανέμων, ενω ειδικά στη Ρώμη λόγω των καταρακτωδών βροχών ανέβηκε η στάθμη του Τίβερη.

Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αναμένεται να ακυρωθούν το Σάββατο περίπου 50 ακυρώσεις πτήσεων.

Στην Ιρλανδία είχε να κάνει τόσο κρύο απο το 1963. Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου ανέστειλε τη λειτουργία του.

Πυκνό χιόνι καλύπτει και την Πολωνία όπου 25.000 σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία τις τελευταίες δύο ημέρες εξαιτίας του ψύχους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 139 από τις αρχές Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιχειρηση εκκένωσης στην Αλβανία
“Βούλιαξαν” Μαυροβούνιο και Βοσνία- Ερζεγοβίνη

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε