Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Στο έλεος των πλημμυρών η Ρουμανία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δεκατέσσερα χωριά σε έξι επαρχίες της Ρουμανίας επλήγησαν το τελευταίο 24ωρο από τις πλημμύρες που σαρώνουν τη χώρα εδώ και 15 ημέρες και είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 23 ανθρώπων.

Περισσότεροι από 50 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις δύο τελευταίες ημέρες. Περίπου 450 αγροκτήματα και 22 κατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και τα νερά έχουν καλύψει βοσκοτόπια και αγροτικές καλλιέργειες έκτασης 1.324 εκταρίων.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ δήλωσε ότι σε όλα τα υπουργεία θα γίνει επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων, ώστε να διατεθούν πόροι για την ανακατασκευή των υποδομών και των κατοικιών που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αποφάσισαν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία και η Γαλλία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τέσσερις χώρες, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της Ρουμανίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, πρότειναν την αποστολή αντλιών νερού, πλωτών φραγμάτων, γεννητριών, συστημάτων αποκατάστασης του νερού και του ηλεκτρικού.

Στις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και την άνοδο της στάθμης των υδάτων των ποταμών, έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι και περισσότεροι από 16.500 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε ισχύ παραμένουν έως τη Δευτέρα, έκτακτα μέτρα προστασίας σε 16 επαρχίες της χώρας, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθούν νέες σφοδρές βροχοπτώσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε