Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Στο… και 1’ γλίτωσαν οι ΗΠΑ τον δημοσιονομικό γκρεμό

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δυο ώρες αφού είχε εκπνεύσει η προθεσμία κατάφεραν Ρεπουμπλικάνοι και κυβέρνηση Ομπάμα να συμφωνήσουν και να γλιτώσουν οι ΗΠΑ το δημοσιονομικό γκρεμό που θα έφερνε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

Με συντριπτική πλειοψηφία 89 ψήφων υπέρ έναντι οκτώ κατά, η άνω βουλή του Κονγκρέσου άναψε το πράσινο φως στη συμφωνία ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τους Ρεπουμπλικάνους.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σχεδόν δύο ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας (σ.σ. τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου), τη συμβιβαστική συμφωνία για τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία αποτρέπονται οι συνέπειες του λεγόμενου “δημοσιονομικού γκρεμού” που θα άρχιζε αυτομάτως από 1ης Ιανουαρίου 2013, με την ενεργοποίηση περικοπών δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ κατέληξαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις σε μια συμβιβαστική συμφωνία με την οποία θα αυξηθεί η φορολογία για τους Αμερικανούς των οποίων τα εισοδήματα ξεπερνούν τις 450.000 δολάρια ετησίως, ενώ για δύο μήνες δεν θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Επίσης παρατείνονται οι φοροαπαλλαγές για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης.

Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ήταν οι νέοι φορολογικοί συντελεστές που προωθούσαν οι Δημοκρατικοί σε βάρος των υψηλών εισοδηματικών κλιμακίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ζητούσαν μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες από αυτές που προτείνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το κείμενο πρέπει τώρα να λάβει το πράσινο φως και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενδεχομένως σήμερα, και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να λάβει ισχύ νόμου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερουσίας. «Καθώς ούτε οι Δημοκρατικοί ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν όλα όσα ήθελαν, αυτή η συμφωνία είναι η σωστή ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας και η Βουλή πρέπει να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του μετά την υπερψήφιση της νομοθετικής αυτής ρύθμισης από τη Γερουσία.

«Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και προτίθεμαι να ενεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο η αποψινή συμφωνία διασφαλίζει ότι, προχωρώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα μέσω ενός συνδυασμού νέων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και νέων εσόδων από τη φορολόγηση των πλουσιότερων Αμερικανών», είπε ο Ομπάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομπάμα: “Υπάρχει πρόοδος” ώστε οι ΗΠΑ να μην πέσουν στο δημοσιονομικό γκρεμό

Ποιός θα είναι ο πληθυσμός των ΗΠΑ την Πρωτοχρονιά

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε