Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας: “Αναπόφευκτη η επιδείνωση”

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας: “Αναπόφευκτη η επιδείνωση”

Οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που ψήφισε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απειλούν «να καταστρέψουν τις προοπτικές εξομάλυνσης» των σχέσεων Μόσχας- Ουάσινγκτον, προειδοποίησε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Αυτό που συνέβη ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής. Οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αυτού κάνουν ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την καταστροφή των προοπτικών εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία», προειδοποίησε ο Ριαμπκόφ.

Όμως πρόσθεσε ότι «δεν θα υποκύψουμε στο συναίσθημα». «Θα εργαστούμε για να βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε (…) και να αναζητήσουμε συμβιβασμούς σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Ρωσία όπως, πιστεύω, και για τις ΗΠΑ: η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε χθες σχεδόν ομόφωνα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει την οργή τόσο της Μόσχας όσο και της ΕΕ, διότι θα επιτρέψει να τιμωρηθούν και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο, που μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία, έχει στόχο να τιμωρήσει τη Ρωσία για τη φερόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας.

“Μία περαιτέρω επιδείνωση της διμερούς συνεργασίας γίνεται αναπόφευκτη”

Η Ρωσία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μία “οδυνηρή” αντίδραση στις νέες αμερικανικές κυρώσεις που θα εφαρμοστούν κατά της Μόσχας, σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση στο Faceboook του Κονσταντίν Κοσατσγιόφ που είναι σημαντικό μέλος στην Άνω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου.

 

“Κρίνοντας από την ομόφωνη ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Ρεαλιστικά μία περαιτέρω επιδείνωση της διμερούς συνεργασίας γίνεται αναπόφευκτη,” τόνισε ο Ρώσος βουλευτής.

Αψήφησαν τον Τραμπ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία χθες την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το σχετικό νομοσχέδιο.

Οι βουλευτές ενέκριναν τα μέτρα με 419 ψήφους υπέρ και 2 κατά, με ισχυρή υποστήριξη και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ αλλά και τους Δημοκρατικούς. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού σταλεί για υπογραφή στον Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για συγκεκριμένη πρόβλεψη του νομοσχεδίου η οποία υποχρεώνει τον πρόεδρο να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου πριν χαλαρώσει οποιαδήποτε κύρωση που αφορά τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις στοχεύουν στην τιμωρία της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και για τα συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που φέρουν τη Ρωσία να εμπλέκεται στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία το 2016.

Μία προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου έχει εγκριθεί επίσης με συντριπτική πλειοψηφία από την αμερικανική Γερουσία, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο σχεδίων νόμου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου που πρέπει να εξομαλυνθούν πριν την τελική υπογραφή του προέδρου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα υπογράψει το τελικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο στους στόχους του προέδρου να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα. Η άρνηση υπογραφής του όμως ενέχει τον κίνδυνο να παρακαμφθεί το βέτο του από το Κογκρέσο.

Οι κυρώσεις έχουν εγείρει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το νομοσχέδιο μπορεί να επισύρει ποινές σε όσες εταιρείες συνεργάζονται με τη Ρωσία για να οικοδομήσουν δίκτυα φυσικού αερίου όπως το σχέδιο Nord Stream 2, αξίας 9,5 δις ευρώ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε