Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του «καβαλιέρε»

ΦΩΤΟ REUTERS

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία δεν έχει κοπάσει και παράλληλα με αυτή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει να ανησυχεί και για την… κατρακύλα που έχει πάρει η δημοτικότητά του.

Μόλις το 35% των Ιταλών εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Ιταλό πρωθυπουργό σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Ipr Marketing που δημοσίευσε η La Republica. Το αντίστοιχο ποσοστό το Σεπτέμβριο ήταν 39% και τον Οκτώβριο 37%.

Όσο για την πρόθεση ψήφου, το κόμμα του «καβαλιέρε» “Λαός της Ελευθερίας” βρίσκεται στο 28,5%, το κεντροαριστερό “Δημοκρατικό Κόμμα” στο 26% και η “Λέγκα” στο 12,5%. Ο νεοσύστατος “κεντρώος πόλος” εξασφαλίζει το 7% με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα “Udc” και το 5,5% με το νεοσύστατο “Μέλλον και Ελευθερία” του Τζανκφράνκο Φίνι.

Η κεντροαριστερά, στις δυνάμεις της, εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα, μετρά και την “Ιταλία των Αξιών” του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο (ποσοστό 5% στην πρόθεση ψήφου) και το κόμμα “Αριστερά και Ελευθερία” του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, ο οποίος προτιμάται από το 4,5% του στατιστικού δείγματος.

Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα κριθεί, κατά πάσα πιθανότητα, “στο νήμα” και ότι θα είναι σίγουρα καθοριστικοί, οι προεκλογικοί χειρισμοί και οι νέες συμμαχίες στις οποίες θα προχωρήσουν τα διάφορα κόμματα.

Οι πολιτικές ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν, καθώς η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Ήδη, ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο καθόρισε τα επόμενα βήματα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης σε συνάντησή του με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι, αντίστοιχα.

Οι τρεις ανώτατοι θεσμικοί ιθύνοντες, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπερψηφισθεί, πρώτα, από το κοινοβούλιο ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 και στη συνέχεια να διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση του “Καβαλιέρε”, συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των βουλευτών. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παρουσιασθεί ενώπιον της βουλής και της γερουσίας στις 14 Δεκεμβρίου.

Για να αποφευχθούν επιπλέον πολεμικές και διαξιφισμοί, σε ένα ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα, βουλευτές και γερουσιαστές, πρόκειται να κρίνουν ταυτόχρονα, με την ψήφο τους, το μέλλον της κυβέρνησης. Ο Μπερλουσκόνι ευελπιστεί να μπορέσει να εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη και στη Βουλή (316 ψήφους), θεωρώντας δεδομένη εκείνη της Γερουσίας.

Ο Μπερλουσκόνι χρειάζεται να εξασφαλίσει στη Βουλή επιπλέον 16 ψήφους και ήδη στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού -όπως αποκαλύπτει η Corriere della Serra- έχουν εντατικές επαφές με βουλευτές που ακολούθησαν τον Φίνι στο νέο του κόμμα, προσπαθώντας να τους πείσουν να επιστρέψουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε