Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Στο σκαμνί πρώην πρωθυπουργός

Το κατηγορητήριο της USKOK έφθασε στο δικαστήριο, δήλωσε ο Κρέσιμιρ Ντέβντιτς, εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ.

Η πρώτη κατηγορία, για κατάχρηση αξιώματος και εξουσίας απαγγέλθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας Ίβο Σανάντερ από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (USKOK).

O πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται ότι το 1994-1995, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παράνομα έλαβε 3,6 εκ. κορώνες Κροατίας, ως προμήθεια από πίστωση που έλαβε η κροατική κυβέρνηση από την τράπεζα «Hypo bank».

Το κατηγορητήριο της USKOK έφθασε στο δικαστήριο, δήλωσε ο Κρέσιμιρ Ντέβντιτς, εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ, στο οποίο θα δικαστεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν επικυρωθούν οι κατηγορίες σε βάρος του.

Ο Ίβο Σανάντερ κατηγορείται για κατάχρηση αξιώματος και εξουσίας από το τέλος του 1994 έως το Μάρτιο του 1995, όταν στο Ζάγκρεμπ και στην Αυστρία συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της τράπεζας για τη χορήγηση πίστωσης στην Κροατία, η οποία την περίοδο του πολέμου και στη συνέχεια, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των εξαιρετικά υψηλών τόκων στις πιστώσεις, δύσκολα έβρισκε τράπεζες, από τις οποίες θα μπορούσε να δανειστεί.

Σύμφωνα με την USKOK, o Ίβο Σανάντερ συμφώνησε να λάβει προμήθεια 7 εκ. αυστριακά σελίνια, δηλαδή 3,6 εκ. κορώνες Κροατίας, ποσό που του καταβλήθηκε, όταν υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην κροατική κυβέρνηση και την τράπεζα για την πίστωση 140 εκ. σελ. Αυστρίας, που προορίζονταν για την αγορά και τον εξοπλισμό διπλωματικών πρεσβειών. Στο κατηγορητήριο προτείνεται να αφαιρεθεί το παράνομα αποκτηθέν ποσό από τον πρώην πρωθυπουργό.

Η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, όταν η αυστριακή εισαγγελία στο Κλάγκενφουτ, με αίτημα της κροατικής γενικής εισαγγελίας, παρέδωσε στην τράπεζα Hypo έγγραφα που συνδέονται με ενδεχόμενα αδικήματα κατά τις διαπραγματεύσεις και κατά τη σύναψη της συμφωνίας για την πίστωση.

Εικάζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός πήρε την προμήθεια μετά από συμφωνία με τους πρώην επικεφαλής της τράπεζας, Βόλφγκανγκ Κούλτερερ και Γκουέντερ Στριέντιγκερ, σε βάρος των οποίων διεξάγουν έρευνες οι αυστριακές δικαστικές αρχές.

Εκτός από την υπόθεση της δωροληψίας από τη συγκεκριμένη τράπεζα, σε βάρος του Ίβο Σανάντερ διεξάγονται έρευνες και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε