Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Στο στόχαστρο της Γερμανία οι μακροχρόνια άνεργοι

Διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σχετικά με τα επιδόματα για τους μακροχρόνια ανέργους.

Δεν ανακοινώθηκε τελικά το εάν έγινε και ποιο αποτέλεσμα είχε η προγραμματισμένη για το βράδυ χθες Κυριακή συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ και της αντιπολίτευσης για να συζητηθεί η συμβιβαστική πρόταση όσον αφορά τα επιδόματα για τους μακροχρόνια άνεργους, μετά την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης από την άνω βουλή.
 
Η εξελισσόμενη διαπραγμάτευση χαρακτηρίζεται ως δοκιμασία για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, καθώς ο συνασπισμός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) απώλεσε το 2010 την πλειοψηφία που διέθετε στην Μπούντεσρατ, την άνω βουλή όπου εκπροσωπούνται τα 16 ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια.
 
Η κυβέρνηση Μέρκελ πρότεινε την αύξηση των επιδομάτων του λεγόμενου Hartz IV κατά 5 ευρώ, ώστε να ανέρχονται συνολικά σε 364 ευρώ, πέραν των επιδομάτων ενοικίου και θέρμανσης–κάτι που οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), η αξιωματική αντιπολίτευση, απορρίπτει κατηγορηματικά ως ανεπαρκές.
 
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός εμμένει στη θέση ότι όσο πιο υψηλά είναι τα επιδόματα ανεργίας τόσο μειώνονται τα κίνητρα για τους άνεργους να αναζητούν εργασία, εκτιμώντας ότι θα χρειαζόταν ένας μισθός 1.200 ευρώ μηνιαίως για να υπερβαίνουν όσα οι χρονίως άνεργοι εξασφαλίζουν με τα επιδόματα του ταμείου ανεργίας.
 
Εάν υπάρξει συμφωνία τα δύο σώματα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου θα προχωρήσει στην αναδρομική εφαρμογή του μέτρου από 1ης Ιανουαρίου.
 
Το συνταγματικό δικαστήριο είχε κρίνει πρόσφατα ότι η καταβολή των επιδομάτων σε 4,7 εκατ. δικαιούχους δεν γίνεται με διαφανή τρόπο, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να προτείνει αλλαγές στο πακέτο Hartz IV.
 
Στις νέες κυβερνητικές προτάσεις προβλέπονται επίσης κεφάλαια ώστε τα παιδιά των μακροχρόνια ανέργων να συμμετέχουν σε σχολικές εκδηλώσεις, να τους παρέχονται γεύματα στα σχολεία και να συμμετέχουν σε εκδρομές.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε