Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Στοιχεία σοκ για κακοποίηση ανηλίκων από Ιησουΐτες ιερείς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Θύματα βιαιοτήτων σεξουαλικών ή μη, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, έπεσαν τουλάχιστον 205 παιδιά που φοιτούσαν σε γερμανικά ιδρύματα που καθοδηγούν Ιησουΐτες.

Συνολικά 46 Ιησουΐτες ιερείς, καθηγητές λαϊκοί και εκπαιδευτικοί είναι ύποπτοι για υποθέσεις σεξουαλικών και άλλων βιαιοτήτων κατά των παιδιών, σύμφωνα όσα αποκάλυψε η δικηγόρος Ούρσουλα Ράου που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Δώδεκα ιερείς και τέσσερις λαϊκοί καθηγητές υποδείχτηκαν από πολλά παιδιά που υπέστησαν παρενοχλήσεις αλλά και από μάρτυρες που κατέθεσαν ότι πολλές φορές τα παιδιά και παρενοχλούνταν σεξουαλικά και υφίσταντο και τιμωρίες βάρβαρες. Ακόμη 32 Ιησουΐτες ιερείς κατηγορήθηκαν, αλλά μόνο από έναν μάρτυρα οπότε μπορεί και να μη διωχθούν.

Έγινε γνωστό ότι οι υποθέσεις παρενόχλησης είναι τόσο παλιές που ενδέχεται να μη διωχθούν δικαστικά και εκτιμάται ότι μόνο εάν αποδειχτεί ότι η διάρκειά τους ήταν συνεχής, δέκα με είκοσι χρόνια και με δεδομένη την απεχθή πράξη, μπορεί να υπάρξει κάποια δίκη.

Δεν είναι η πρώτη υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων που βλέπει το φως της δημοσιότητας στη Γερμανία. Πολλές παρεμφερείς περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης μικρών παιδιών σε σχολεία ή ιδρύματα έχουν δημοσιοποιηθεί και συνήθως «πρωταγωνιστές» ήταν ιερείς, στην πλειοψηφία τους Καθολικοί αλλά και πολλοί Προτεστάντες.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να συστήσει μια ομάδα ειδικών σε θέματα νεολαίας που θα συνεδριάζει τακτικά με θέμα την πάταξη των σεξουαλικών παρενοχλήσεων σε ανηλίκους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε