Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Στοκχόλμη: “Πάγωσε” τη Σουηδία η “τυφλή” επίθεση! Τέσσερις νεκροί – Άφαντος ο δράστης

Στοκχόλμη: “Πάγωσε” τη Σουηδία η “τυφλή” επίθεση! Τέσσερις νεκροί – Άφαντος ο δράστης

– Τρόμος και αίμα στη Στοκχόλμη – Φορτηγό παρέσυρε πεζούς και στη συνέχεια “καρφώθηκε” σε κτίριο
– Τέσσερις νεκροί, 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά – Εννέα σε κρίσιμη κατάσταση
– Άφαντος ο δράστης, απλά του έμοιαζε ο άνδρας που συνελήφθη
– Σοκ και δέος από την “τρελή πορεία θανάτου” του φορτηγού – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
– Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη και επέζησαν – Τι λένε δύο Έλληνες που ζουν στη Στοκχόλμη
– Όλο το χρονικό της επίθεσης που οι Αρχές χαρακτηρίζουν “τρομοκρατική”

Ένα φορτηγό έκανε “τρελή πορεία θανάτου” και έπεσε πάνω σε πλήθος πεζών σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Στοκχόλμης, το μεσημέρι της Παρασκευής, 07.04.2017, βυθίζοντας στη θλίψη την πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Στη συνέχεια το φορτηγό προσέκρουσε σε ένα εμπορικό κατάστημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15 σε ένα περιστατικό το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας περιέγραψε ως μια προφανή τρομοκρατική επίθεση.

Η αστυνομία της Στοκχόλμης στην επίσημη συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά την επίθεση, αρκέστηκε στο να αναφέρει πως υπάρχουν “αρκετοί νεκροί“…

Μία σύλληψη

Οι πληροφορίες νωρίτερα μιλούσαν για σύλληψη άνδρα που μάλιστα ομολόγησε, ωστόσο δεν αποδείχτηκαν ανακριβείς, τουλάχιστον ολοκληρωτικά. Ο άνδρας όντως συνελήφθη όμως οι Αρχές δεν διευκρινίζουν αν πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού.

“Ζητήσαμε από το κοινό πληροφορίες και δώσαμε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός προσώπου που μας ενδιέφερε. Το πρόσωπο που συνελήφθη μοιάζει στην περιγραφή, κάτι που σημαίνει ότι ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για αυτόν”, είπε ο ο αστυνομικός διευθυντής Γιαν Έβενσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Εδώ να σημειώσουμε πως οι σουηδοί αστυνομικοί ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί και… μετρημένοι στα λόγια τους, αφού δεν τον “κρέμασαν στα μανταλάκια” ως τον βασικό ύποπτο, ωστόσο οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και οι πρωτοφανούς μεγέθους, παράλληλες επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, έδειχναν ακριβώς αυτό: Ότι δηλαδή τον θεωρούσαν ως τον βασικό ύποπτο...

Δείτε τις φωτογραφίες του άνδρα που κατέκλυσαν το διαδίκτυο

Φωτογραφίες από Twitter / @rutamozur

Φωτογραφία από Aftonbladet

Φωτογραφία από Aftonbladet

Φωτογραφία από Twitter / @joosttadema

Ανακρίνουν δύο!

Η αστυνομία της Σουηδίας έκανε επίσης γνωστό ότι ανακρίνει δύο πρόσωπα σε σχέση με την φονική επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι προχωρήσαμε στην προσαγωγή δύο ανθρώπων προκειμένου να υποβληθούν σε ανάκριση, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ύποπτοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Λαρς Μπίστρομ.

Στοκχόλμη: Οι μαρτυρίες δυο Ελλήνων που έζησαν τον τρόμο [vids]

«Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικά με αυτό και πολλές φορές είναι καλύτερο να δίνουν κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα παρά στον τόπο όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό».

Στην συνέντευξη Τύπου, μάλιστα, η σουηδική αστυνομία τόνισε πως όλες της οι δυνάμεις χρησιμοποιούνται πάνω στην συγκεκριμένη υπόθεση, διαβεβαιώνοντας τους σουηδούς πολίτες πως “έχουμε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο“.

“Πάγωσε” ολόκληρη η Ευρώπη

Ας μεταβούμε τώρα στο χρονικό του τρόμου. Ήταν λίγο μετά τις 16:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) όταν έπαιρναν… φωτιά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σχετικά με μία θλιβερή είδηση από την Σουηδία.

Ένα φορτηγό έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε πλήθος ανυποψίαστων πολιτών. Περιστατικό που αμέσως έφερε στο μυαλό όλων τις αιματηρές και πολύνεκρες επιθέσεις τόσο στο Βερολίνο λίγες ημέρες πριν τα περασμένα Χριστούγεννα, όσο και την Νίκαια της Γαλλίας τον περασμένο Ιούλιο.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, στη συνέχεια για τρεις, ενώ αργά το βράδυ, οι σουηδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως από την επίθεση έχασαν συνολικά τέσσερις άνθρωποι τη ζωή τους και άλλοι δεκαπέντε τραυματίστηκαν, εκ των οποίων εννέα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι και παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή…

Έτρεχε με 80 χιλιόμετρα!

Είναι η στιγμή που το φορτηγό κινείται με ταχύτητα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων, πάνω σε ένα πεζόδρομο, πριν καρφωθεί σε ένα κτίριο. Και αποτυπώθηκε από μία κάμερα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Στοκχόλμη: Οι πρώτες εικόνες! Χειροπέδες στη μέση του δρόμου! [vids, pics]

Δείχνει ανθρώπους πανικόβλητους να τρέχουν και να προσπαθούν να κρυφτούν σε μαγαζιά. Οι στιγμές είναι πραγματικά σοκαριστικές. Πέντε δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του βίντεο φαίνεται το φορτηγό να περνά και οι τελευταίο άνθρωποι που μπαίνουν στο κατάστημα φαίνεται πως γλιτώνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Δείτε τις σοκαριστικές στιγμές

 

Καρέ – καρέ η πρόσκρουση και η κατάσβεση

Εδώ να σημειώσουμε πως το φορτηγό προσέκρουσε σε ένα κτίριο, αφού πρώτα έπεσε πάνω στο πλήθος και στη συνέχεια ξέσπασε φωτιά, την οποία έσβησαν πυροσβέστες.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο τις στιγμές πανικού

 

 

 

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες το φορτηγό 

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ανήκει στην εταιρεία Spendrups η οποία ανακοίνωσε το εξής: “Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το φορτηγό μας έχει εμπλακεί. Μιλήσαμε με τον οδηγό μας και είπε ότι παρέδιδε μια παραγγελία, βγήκε από το φορτηγό και κάποιος πήδηξε μέσα και το έκλεψε. Ο οδηγός δεν έχει τραυματιστεί και τώρα μιλάει με την αστυνομία“.

Αίμα και πανικός

Οι στιγμές μετά την αιματηρή επίθεση είναι συγκλονιστικές. Και έχουν αποτυπωθεί από τον φακό του Reuters. Δείχνουν αίμα στο δρόμο, καλυμένα πτώματα, ανθρώπους πανικόβλητους και δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πόλη “φάντασμα”

Χαρακτηριστικό του κλίματος στη Σουηδία είναι το γεγονός πως μέχρι νεωτέρας, έχει αποφασιστεί να παραμείνουν εκτός λειτουργίας όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, το μετρό, οι αστικές συγκοινωνίες, αλλά και οι κινηματογράφοι.

Ενδεικτικό είναι επίσης το ότι οι αστυνομικοί που περιπολούν στις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας αλλά και στο αεροδρόμιο του Όσλο θα φέρουν όπλα επίσης μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε στη Στοκχόλμη. Είναι αξιοσημείωτο πως οι αστυνομικοί στη Νορβηγία, χώρα που συνορεύει με τη Σουηδία, συνήθως δεν οπλοφορούν, ενώ στη Φινλανδία οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.

Αποκομμένη η Σουηδία από τη Δανία

Ένα ακόμη κομμάτι που συντελεί σε αυτό που προαναφέραμε περί πόλης “φαντάσματος”, είναι το ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στημ επιβλητική Γέφυρα Ερεσούντ, που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία, περιορίστηκε εν μέρει κατόπιν αιτήματος της σουηδικής αστυνομίας, μετά την αιματηρή επίθεση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται τη γέφυρα.

“Περιορισμένη ροή στον σταθμό των διοδίων μετά από αίτημα της σουηδικής αστυνομίας” ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών της Γέφυρας.

Πάντως, οι σουηδικές Αρχές έκαναν νωρίτερα λόγο για τουλάχιστον τρεις ανθρώπους που ενεπλάκησαν στην επίθεση. Το αν ο συλληφθείς και οι δύο που ανακρίνονται είναι αυτοί που έψαχναν, ή κάποιος ύποπτος διαφεύγει ακόμη, θα φανεί στην πορεία.

Μέχρι τότε η σκανδιναβική χώρα θα προσπαθεί να κλείσει τις πληγές που άνοιξε μια ακόμη “τυφλή” επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος…

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε