Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στον… αέρα η Μέρκελ – Γιατί δεν ανακοινώνει αν θα είναι υποψήφια καγκελάριος

Στον… αέρα η Μέρκελ – Γιατί δεν ανακοινώνει αν θα είναι υποψήφια καγκελάριος

Όλη η Ευρώπη περιμένει τις εκλογές του 2017 στη Γερμανία για να… λύσει επιτέλους τα προβλήματά της. Η μόνη που δεν βιάζεται φαίνεται πως είναι η Άνγκελα Μέρκελ. Και ο λόγος είναι απλός: χρειάζεται τη στήριξη ενός ανθρώπου για να είναι σίγουρη πως θα κατέβει ξανά για καγκελάριος.

Η Μέρκελ προτίθεται να ανακοινώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφια για καγκελάριος της Γερμανίας την άνοιξη του 2017 και όχι νωρίτερα, όπως γράφει το περιοδικό Spiegel. Και καθυστερεί αυτή την ανακοίνωση για έναν λόγο: γιατί πριν το κάνει θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορτς Ζέεχοφερ, σύμφωνα με το περιοδικό, που επικαλείται πηγές του κόμματος της καγκελαρίου. Το CSU είναι ο βαυαρικός βραχίωνας του CDU, του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος του οποίου ηγείται η Μέρκελ.

Το περιβάλλον της Άνγκελα Μέρκελ φοβάται ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της χωρίς την υποστήριξη του Ζέεχοφερ θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική ζημιά. Την αρχική της πρόθεση να την ανακοινώσει δημόσια την άνοιξη του 2016 την ανέβαλε αρχικά για το φετινό φθινόπωρο λόγω της προσφυγικής κρίσης και της διαμάχης που ξέσπασε για το θέμα αυτό εντός του συντηρητικού κόμματος, δηλαδή μεταξύ CDU και του αδελφού CSU. Τώρα φαίνεται πως και αυτός ο στόχος αναβάλλεται κατά το Spiegel.

Η Μέρκελ είναι καγκελάριος από το 2005 και επομένως η μακροβιότερη ηγέτης της Ευρώπης. Η 62χρονη πολιτικός συγκυβερνά για δεύτερη φορά με τους σοσιαλδημοκράτες στον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό». Εάν είναι ξανά υποψήφια και επανεκλεγεί καγκελάριος τότε ενδέχεται να σπάσει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ήταν καγκελάριος επί 16 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε