Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Στόχος η ΜI5 στο Μπέλφαστ

Στόχος η ΜI5 στο Μπέλφαστ
Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα τα ξημερώματα στο Μπέλφαστ, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

 Παγιδευμένο με εκρηκτικά ταξί εξερράγη σήμερα πίσω από στρατώνα του βρετανικού στρατού στην Κομητεία Ντάουν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των εξουσιών της αστυνομίας και της δικαιοσύνης από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ.

    “Ο οδηγός του ταξί βγήκε έξω (από το όχημα) και φώναξε: “έχει βόμβα, έχει βόμβα!” και βρισκόμασταν στη διαδικασία εκκένωσης της περιοχής όταν εξερράγη”, δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας ηλικιωμένος άνδρας τραυματίστηκε από την επίθεση στο στρατώνα, που φιλοξενεί το αρχηγείο του παραρτήματος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙ5 στην περιοχή.

    Το ταξί που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών στο στρατώνα είχε καταληφθεί αφού προηγουμένως είχε δεχτεί απειλές η οικογένεια του οδηγού του.

    Παρά τη σημερινή μεταβίβαση των αστυνομικών και δικαστικών εξουσιών, τα θέματα που αφορούν την ΜΙ5 θα παραμείνουν υπό βρετανικό έλεγχο.

    Τα μεσάνυχτα η βρετανική κυβέρνηση παραχώρησε τις δικαστικές και αστυνομικές εξουσίες στο κοινοβούλιο του Στόρμοντ, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, που συνήφθη πριν από 12 χρόνια.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 12: 24 π.μ (τοπική ώρα) και συνέπεσε με το τελευταίο στάδιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία- τη μεταβίβαση των εξουσιών στο Μπέλφαστ από το Λονδίνο και τη σημερινή ψηφοφορία στη Συνέλευση της επαρχίας για την εκλογή υπουργού δικαιοσύνης.

    Μέλος της Συνέλευσης που είναι και μέλος του Συμβουλίου Αστυνόμευσης της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο επιβλέπει το έργο της αστυνομίας, δήλωσε ότι η μεταβίβαση των εξουσιών της αστυνομίας στους τοπικούς πολιτικούς για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 40 χρόνια θα οδηγήσει σε νέες επιθέσεις.

    “Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες επιθέσεις στο εγγύς μέλλον, η μεταβίβαση των εξουσιών της αστυνομίας και της δικαιοσύνης ποτέ δεν θα γινόταν να είναι ευθεία και εύκολη”, σχολίασε στο Ρόιτερς ο Μπάζιλ Μακρία του Ενωτικού κόμματος του Όλστερ.

    Ο υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Σάουν Γούντγουορντ καταδίκασε την επίθεση.

    “Η δημοκρατική μεταβίβαση (των δικαστικών εξουσιών) βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με τη δραστηριότητα των λίγων παρανόμων που δεν δέχονται την επιθυμία της πλειοψηφίας των βορειοιρλανδών. Δεν έχουν από πουθενά στήριξη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γούντγουορντ.

    Όπως είπε ο ίδιος, θεωρεί ότι συμπαθούντες του IRA ευθύνονται για την επίθεση.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε