Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Στους 800 οι νεκροί από τη χολέρα

REUTERS
Οι νεκροί από τη χολέρα στην Αϊτή έφτασαν τους 800, σύμφωνα με αμερικανό ειδικό, όμως οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ επισήμαναν πως ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας στη χώρα είναι μικρός με δεδομένο το επαρκές σύστημα υγιεινής.

Ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια αυξάνεται σταθερά εδώ και τρεις εβδομάδες στην Αϊτή που προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιανουαρίου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους.
 
Ο Εζρα Μπαρζιλέι, επιδημιολόγος στα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), δήλωσε πως η κατάσταση συναγερμού που προκάλεσε η επιδημία είναι σοβαρότερη.
 
“Στις 8 Νοεμβρίου είχαμε περίπου 640 θανάτους, σήμερα έχουμε 800″, υπογράμμισε σε τηλεφωνική παρέμβασή του από την Αϊτή σε ιατρικό συνέδριο στο Μπιλόξι του Μισισιπή.
 
“Η κατάσταση εδώ γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε ημέρα . Οι Αϊτινοί περιμένουν στην ουρά για τη θεραπεία. Δεν υπάρχουν κρεβάτια, τα νοσοκομεία είναι τελείως γεμάτα”, τόνισε, προσθέτοντας ότι το ιατρικό προσωπικό στη χώρα αναγκάζεται να επιλέξει ποιος ασθενείς θα φροντίσει.
 
Το υπουργείο Υγείας της Αϊτής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι μέχρι τις 9 Νοεμβρίου οι νεκροί από τη χολέρα ήταν 724, ενώ 11.125 άνθρωποι νοσηλεύονται.
 
Η γειτονική Δομικανή Δημοκρατία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου, αλλά στις ΗΠΑ–μόλις δύο ώρες αεροπορικώς από την Αϊτή–οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν πως υπάρχει πιθανότητα λίγων κρουσμάτων, όμως ο κίνδυνος εκτεταμένης μετάδοσης είναι μικρός λόγω του επαρκούς συστήματος υγιεινής.
 
Στην ιστοσελίδα του, το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα επισημαίνει πως οι μετακινήσεις από και προς την Αϊτή αυξήθηκαν μετά τον σεισμό, με τους ταξιδιώτες να είναι κυρίως εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και Αϊτινοί που επισκέπτονται τους συγγενείς τους. Στην Φλόριντα ζουν περισσότεροι από 240.000 Αϊτινοί, το 46% του πληθυσμού τους στις ΗΠΑ.
 
“Η χολέρα δεν μεταδίδεται εύκολα σε αναπτυγμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα αντιμετωπίσουμε κάθε επικίνδυνη κατάσταση”, υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα.
 
Η επιδημία χολέρας επιδεινώθηκε από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Τόμας αυτόν τον μήνα.
 
Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Νοεμβρίου στην Αϊτή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε