Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στους Ρεπουμπλικάνους ο έλεγχος του Κογκρέσου – Με την πλάτη στον τοίχο ο Ομπάμα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Τροφή για σκέψη για τον Μπαράκ Ομπάμα» χαρακτηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, Οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε σύνολο 435 εδρών, έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλίσει 239 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί 183 έδρες. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία εξασφαλίζοντας 51 από τις 100 έδρες, έναντι 46 των Ρεπουμπλικανών.

Εξάλλου, από τους 37 κυβερνήτες που ανανεώνονται στις εκλογές αυτές (σε σύνολο 50), οι Ρεπουμπλικάνοι εκλέγουν 21 κυβερνήτες, ενώ οι Δημοκρατικοί οκτώ (8) κυβερνήτες.

Οι ενδιάμεσες εκλογές θεωρούνταν ένα κρίσιμο τεστ για τον Μπαράκ Ομπάμα. Ένα τεστ στο οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνησή του απέτυχε παταγωδώς καθώς οι Αμερικανοί είναι απογοητευμένοι από την ανεργία και το κακό οικονομικό κλίμα. Και τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποδυναμωμένος και καλείται να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους αν θέλει να ανανεώσει τη θητεία του για δεύτερη τετραετία.

Με την απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και ψαλιδισμένη την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, τελειώνει η ανοικτή περίοδος διακυβέρνησης των δύο προηγουμένων ετών, η οποία ξεκίνησε με τον εκλογικό θρίαμβο του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να εμποδίσουν την εφαρμογή του, κυρίως τις μεταρρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης και της λειτουργίας της Wall Street.

Με δεδομένη πλέον την πλειοψηφία των πολιτικών του αντιπάλων στο Κογκρέσο, ο Μπαράκ Ομπάμα χάνει κάθε ελπίδα να περάσει, τουλάχιστον άμεσα, τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης ή τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όσο για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δεσμευθεί να μην εγκρίνουν τη διάθεση των πόρων που απαιτεί η εφαρμογή της.

Στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, η νίκη των Ρεπουμπλικανών είναι πιθανόν να έχει οδηγήσει στο πάγωμα της εφαρμογής του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα, με αρνητικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί επίσης να αποτελέσει ανέλπιστο δώρο για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποφύγουν την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων και επαναλαμβάνουν εδώ και δύο χρόνια ότι το νέο καθεστώς τις αποτρέπει από το να κάνουν επενδύσεις και προσλήψεις.

Η σφοδρή αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στην εισαγωγή φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αποτελεί καλή είδηση για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, αφού η νέα πλειοψηφία στη Βουλή προτίθεται να εμποδίσει την έγκριση νομοσχεδίου που θα προβλέπει ένα σύστημα δικαιώματος εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν στην κατάργηση του προγράμματος μείωσης των φόρων των πλουσιότερων. Για τον Μπαράκ Ομπάμα, μία χώρα που πλήττεται από τα ελλείμματα δεν έχει την πολυτέλεια «να μειώνει τους φόρους των εκατομμυριούχων», ενώ σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς, ο περιορισμός των φορολογικών εκπτώσεων προς τους πλουσίους κινδυνεύει να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε ήδη χείρα συνεργασίας στους Ρεπουμπλικάνους. Όμως, η άνοδος των υπερσυντηρητικών υποψηφίων του «Tea Party» αποδυναμώνει τις πιθανότητες συνεργασίας, ειδικά στον τομέα της οικονομίας.

Πλέον όλοι περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να παραθέσει τις επόμενες ώρες. Θα δώσει τις πρώτες ενδείξεις για τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες: κατά μέτωπον σύγκρουση, απειλή άσκησης του προεδρικού βέτο ή εξεύρεση του ελάχιστου σημείου συνεννόησης με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ήδη ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, Τζον Μπόνερ, δήλωσε ότι η μείωση των κρατικών δαπανών θα είναι στην κορυφή της ατζέντας της Βουλής των αντιπροσώπων για τον επόμενο χρόνο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να κάνουμε κάτι για τη μείωση των δαπανών εδώ στην Ουάσινγκτον και να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τις δουλειές τους» δήλωσε ο Μπόνερ στους δημοσιογράφους.

Καθώς πέρυσι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτανε τα 1,29 τρισ. δολάρια, ήταν ίσο δηλαδή με το 8,9% του ΑΕΠ της χώρας, οι εκλογείς ζητούν μία μικρότερη και λιγότερο ακριβή κυβέρνηση. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποσχεθεί ότι θα βάλουν φρένο στην κυβέρνηση στο θέμα των δαπανών. Το Σεπτέμβριο είχαν δηλώσει μάλιστα ότι το πρώτο βήμα θα είναι η μείωση των δαπανών της Ουάσινγκτον στα επίπεδα του 2008.

Η πρώτη διαμάχη στο Κογκρέσο για τα οικονομικά θέματα αναμένεται να γίνει για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών δραστηριοτήτων του επόμενου έτους. Η συζήτηση αυτή μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στις 15 Νοεμβρίου, στην πρώτη συνεδρίαση του Κογκρέσου με την τωρινή του μορφή μετά τις εκλογές.

Αν το απερχόμενο Κογκρέσο δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία, το θέμα θα συζητηθεί ξανά τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε