Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Στους δρόμους ακόμη οι Αιγύπτιοι – Για ξένες αναμείξεις στα εσωτερικά της χώρας μίλησε ο Σουλεϊμάν

REUTERS
Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε εδώ και δύο εβδομάδες. Εκατομμύρια Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Πλατεία Ταχρίρ ζητώντας εδώ και τώρα να φύγει από την χώρα ο Μουμπάρακ.
Ψυχρά υποδέχθηκε το πλήθος των διαδηλωτών τον «οδικό χάρτη» για τη μεταβίβαση της εξουσίας που παρουσίασε ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν. Οι περίπου δύο εκατομμύρια, ίσως και περισσότεροι, Αιγύπτιοι, συχνά ολόκληρες οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους, που συγκεντρώθηκαν και χθες την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι παίζει το παιχνίδι του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ , ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Και ορκίστηκαν ότι δεν θα φύγουν αν δεν παραιτηθεί αμέσως ο πρόεδρος.
 
Σε σχόλια που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ο Σουλεϊμάν, πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και αντιπρόεδρος της χώρας, μίλησε για «σαφή οδικό χάρτη που θέτει χρονοδιάγραμμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την ειρηνική και οργανωμένη μεταβίβαση της εξουσίας».
 
Αλλά προς το παρόν η κυβέρνηση έχει προβεί σε ελάχιστες παραχωρήσεις στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την τροποποίηση του Συντάγματος και ο 82χρονος πρόεδρος επιμένει ότι θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο, όταν λήγει η θητεία του. Οι τροποποιήσεις που αποτελούν αντικείμενο του διαλόγου σχετίζονται με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων στις προεδρικές εκλογές καθώς και στην προεδρική θητεία. Σύμφωνα με τον Σουλεϊμάν, ο Μουμπάρακ υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο ορίζει τη δημιουργία δύο επιτροπών που θα έχουν ως στόχο να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
 
Η πλατεία Ταχρίρ ήταν και χθες ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες και πανό στα οποία είχαν γράψει «Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς» και «Είμαστε ο λαός, είμαστε η εξουσία».
 
«Κανένα από τα αιτήματά μας δεν εισακούστηκε » είπε ο 36χρονος Μοχάμαντ Νιζάρ. «Ανακοίνωσαν αύξηση των μισθών. Προσπαθούν να μας ξεγελάσουν. Είναι μία πολιτική δωροδοκία για να κάνουν τον λαό να σωπάσει» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «ο λαός δεν εμπιστεύεται ούτε τη νέα κυβέρνηση». Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση μισθών 15% από 1ης Απριλίου για περίπου έξι εκατομμύρια εργαζομένους στον δημόσιο τομέα καθώς και για τους συνταξιούχους.
 
Η Αίγυπτος πρέπει να συζητήσει για τους “προσανατολισμούς” στην πολιτική του μελλοντικού της αρχηγού κράτους, δήλωσε αργά το βράδυ ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν.
 
“Ο πρόεδρος (Χόσνι) Μουμπάρακ τάσσεται υπέρ μιας πραγματικής μεταβίβασης της εξουσίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό”, δήλωσε ο Σουλεϊμάν σε συνάντηση που είχε με τους αρχισυντάκτες του κυβερνητικού Τύπου.
 
“Όμως”, προσέθεσε, “πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον της Αιγύπτου και για αυτόν που θα οδηγήσει (τη χώρα) στο μέλλον, όχι για το άτομό του, αλλά για τα προσόντα του και τους προσανατολισμούς του” στην πολιτική , σημείωσε ο Σουλεϊμάν, στέλνοντας, όπως φαίνεται, ένα μήνυμα προς τους νέους και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη στη χώρα.
 
“Η επανάσταση των νέων έχει τις θετικές της πλευρές, όμως θα πρέπει να προσέξουμε να μην κολλήσουμε στις αρνητικές της πλευρές”, προειδοποίησε.
 
Επικρίνοντας τις “ξένες αναμείξεις” στις υποθέσεις της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποιον, ο Σουλεϊμάν υπογράμμισε επίσης ότι “οι πιέσεις δεν θα είναι ποτέ ευνοϊκές για την κοινωνία, είναι κυρίως μια πρόσκληση σε περισσότερο χάος”.
 
“Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Αίγυπτος βρίσκεται στο στόχαστρο. Γι’αυτούς, αυτό που συμβαίνει αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνον για αλλαγή, αλλά (…) για την αποδυνάμωση της Αιγύπτου και τη διασπορά του χάους το οποίο μόνον ο Θεός ξέρει πότε θα τελειώσει”, συνέχισε.
 
Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος κατηγόρησε επίσης χωρίς να κατονομάσει κάποιον “τα στοιχεία που προμηθεύουν όπλα και απειλούν την εθνική ασφάλεια στο βόρειο Σινά”, όπου οι επιθέσεις στα σύμβολα του κράτους πολλαπλασιάστηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
 
Σε ερώτηση για πιθανό ταξίδι του Μουμπάρακ στη Γερμανία για την υποβολή του σε ιατρικές εξετάσεις, ο Σουλεϊμάν απάντησε ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος “είναι καλά στην υγεία του και δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με (τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα) Μέρκελ”.
 
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, ο Μουμπάρακ μπορεί να κάνει σύντομα έναν “παρατεταμένο ιατρικό έλεγχο” στη Γερμανία. “Πρόκειται για ολοφάνερη ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις”, αντέδρασε ο Σουλεϊμάν.
 
Η Άλ Κάϊντα πίσω από τις αποδράσεις από Αιγυπτιακές φυλακές
 
Πολλοί Ισλαμιστές που ανήκουν σε ένοπλες ομάδες, συνδεόμενες με την Άλ Κάϊντα, ήταν ανάμεσα στις χιλιάδες κρατουμένων, που απελευθερώθηκαν από τις Αιγυπτιακές φυλακές τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια του λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του προέδρου, δήλωσε ο Σουλεϊμάν.
 
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σε δημοσιογράφους, ανάμεσα στους απελευθερωθέντες, βρίσκονται στελέχη “οργανώσεων τζιχάντ”, τα οποία δεν έχουν απαρνηθεί την ιδεολογία τους και δεν έχουν συμφωνήσει να σταματήσουν τη βία.
 
Ο Σουλεϊμάν είπε ότι οι Αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών, των οποίων ο ίδιος προΐστατο για χρόνια, είχαν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει εξάπλωση στην Αίγυπτο στρατιωτικών οργανώσεων, από το εξωτερικό και ιδιαίτερα, όσων συνδέονται με κέντρα όπως η Άλ Κάϊντα.
 
Αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος, στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σύναψε το 1997, με την αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια, τη χρονιά της σφαγής 58 τουριστών στο Λουξόρ.
 
Η Αίγυπτος πάντως έχει υπάρξει πεδίο εκτροφής, ένοπλων Ισλαμιστών ανταρτών. Ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, υπαρχηγός της Άλ Κάϊντα, είναι Αιγύπτιος.Ο Μοχάμεντ Άτα, αρχηγός της επιχείρησης στις 9/11 στη Νέα Υόρκη, επίσης από την Αίγυπτο.
 
Ανάμεσα σε αυτούς που διέφυγαν από τις φυλακές βρίσκεται και κορυφαίο στέλεχος της Λιβανέζικης Χεζμπολά, που προσπαθεί να προωθεί εξοπλισμό διά μέσου της λωρίδας της Γάζας.
 
Την ίδια ώρα το ιρακινό σκέλος της αλ Κάιντα κάλεσε τους αιγύπτιους διαδηλωτές να αρχίσουν ιερό πόλεμο και να στηρίξουν μια κυβέρνηση που να βασίζεται στη σαρία (ισλαμικός νόμος), ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.
 
Σε ανακοίνωση του το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI)–η πρώτη αντίδραση οργάνωσης που συνδέεται με την αλ Κάιντα σχετικά με την κρίση στην Αίγυπτο–επισημαίνεται πως “η αγορά του ιερού πολέμου (τζιχαντ)” άνοιξε στην Αίγυπτο και “οι πόρτες των μαρτύρων είναι επίσης ανοικτές”.
 
Η οργάνωση ζητεί επίσης από τους αιγύπτιους να αγνοήσουν “τους παραπλανητικούς δρόμους” της δημοκρατίας.
 
Ο “δικός μας τζιχάντ” είναι η στήριξη του Ισλάμ, των αδύναμων και των καταπιεσμένων στην Αίγυπτο, γίνεται για “το λαό μας” στην Γάζα και το Ιράκ και για “κάθε μουσουλμάνο που έχει πληγεί από την καταπίεση του τυράννου στην Αίγυπτο και των αφεντικών του στην Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τη μετάφραση του SITE.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε