Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Στους δρόμους και οι Πολωνοί για τις συντάξεις

Στους δρόμους και οι Πολωνοί για τις συντάξεις

Περίπου 10.000 διαδηλωτές διαμρτυρήθηκαν κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προβλέπει άυξηση του ορίου στα 67.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνονία, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του πολωνικού κοινοβουλίου στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν κατά ενός νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

Οι διαδηλωτές, που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις έπειτα από κάλεσμα του συνδικάτου Αλληλεγγύη, ζήτησαν τη διαξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό, την ώρα που η Κάτω Βουλή εξέταζε το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με σφυρίχτρες και σειρήνες, ενώ κρατούσαν εκατοντάδες πανό και σημαίες του συνδικάτου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η ηλικία συνταξιοδότησης, που τώρα είναι τα 60 χρόνια για τις γυναίκες και τα 65 για τους άνδρες, αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά από το 2013 για να φτάσει το 2020 τα 67 χρόνια για τους άνδρες και το 2040 για τις γυναίκες.

Παρόλα αυτά οι γυναίκες στα 62 τους χρόνια και οι άνδρες στα 65 τους θα μπορούν να λάβουν το 50% της σύνταξής τους, με την προϋπόθεση όμως ότι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας οι γυναίκες και 40 οι ανδρες.

Η μεταρρύθμιση αυτή για να ισχύσει πρέπει να εγκριθεί από το πολωνικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε

Της… Ελλάδας στην Ισπανία – Επεισόδια, σφαίρες καουτσούκ και άγριο ξύλο (ΦΩΤΟ & VIDEO)

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε