Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Στους δρόμους και οι Ρουμάνοι για το εργασιακό

Στους δρόμους και οι Ρουμάνοι για το εργασιακό

Οι Ρουμάνοι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τις δραστικές μειώσεις των αποδοχών που υποδεικνύει το ΔΝΤ.

Χιλιάδες Ρουμάνοι δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους, συμμετέχοντας στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, για να διαμαρτυρηθούν στις δραστικές περικοπές των συντάξεων και των μισθών, που επιβλήθηκαν κατόπιν υποδείξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στο Ιάσιο, όπου στη διαδήλωση πήραν μέρος περίπου 5.000 άτομα. Στην Τιμισοάρα, οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά εναντίον κυβερνητικών κτηρίων, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Mediafax. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Γκαλάτι, Μποτοσάνι, Κράιοβα, Πιτέστι και Τίργκου Μούρες.

Τη Δευτέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι άρχισαν σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς. 

Η κυβέρνηση του Εμιλ Μποτς έχει εκφράσει την πρόθεση να περικόψει κατά 25% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% τις συντάξεις και τα επιδόματα.

Στόχος των αυστηρών μέτρων λιτότητας είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 6,8%, όπως έχει υποδείξει το ΔΝΤ, που χορήγησε δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων Ευρώ στη Ρουμανία, στις αρχές του 2009.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση των μέτρων λιτότητας θα γίνει παράλληλα με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε