Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Στους δρόμους τα τανκς – Ετοιμάζονται μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Συρίας

reuters
Ο Άσαντ βγάζει και πάλι τα τανκς στους δρόμους ενόψει των διαδηλώσεων που ετοιμάζονται μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Το άγχος φαίνεται να καταλαμβάνει ξανά την κυβέρνηση της Δαμασκού ενόψει των καθιερωμένων πλέον αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που θα ακολουθήσουν την προσευχή της Παρασκευής, στις πόλεις προπύργια της εξέγερσης στη Συρία.
 
Ισχυρά τμήματα των δυνάμεων ασφαλείας,έχουν ήδη μετακινηθεί και πάρει θέσεις στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε παραθαλάσσιες περιοχές εν’οψει της προσευχής της Παρασκευής, που για πολλούς αυτή τη φορά θα αποτελέσει κρίσιμο δείγμα γραφής, για τη θέληση αλλά και την αντοχή των διαδηλωτών να συνεχίσουν την εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, προκειμένου να τον αναγκάσουν να απομακρυνθεί από της εξουσία.
 
Σε μια επίδειξη δύναμης και προσπαθώντας να κάμψουν το ηθικό του αντιπάλου, τεθωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα του στρατού της Συρίας, έχουν αναπτυχθεί τις δυο τελευταίες ημέρες μέσα και γύρω από τις πόλεις Ραστάν, Χομς και Μπανίας, που αποτελούν τους πυρήνες της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ εδώ και έξι εβδομάδες.
 
Στη Ντεράα όπου έχουν εκτιλυχθεί οι πιο άγριες σκηνές της κρατικής καταστολής, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη δόθηκε εντολή να αρχίσει η απόσυρση των δυνάμεων του στρατού από την πόλη, εντούτοις οι κάτοικοι επιμένουν ότι ο κλοιός της πολιορκίας από τις δυνάμεις του καθεστώτος παραμένει ασφυκτικός.
 
Στρατεύματα πήραν θέσεις επίσης, ενόψει των αυριανών διαδηλώσεων, στα προάστια της Δαμασκού, Έρμπιν, Σάκμπα, Ντούμα και στην πόλη Τελ, νότια της πρωτεύουσας.
 
Κορυφαίος διπλωμάτης εκτίμησε ότι οι διαδηλώσεις της Παρασκευής, που θα ακολουθήσουν την καθιερωμένη προσευχή και που είναι η μόνη διέξοδος για τους πολίτες της Συρίας να συναθροίζονται νόμιμα σε δημόσιο χώρο, αναμένεται ότι θα διογκώνονται “σταδιακά και όχι μαζικά”, επιτυγχάνοντας συμμετοχή που θα συγκρίνεται με αυτή των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών της περασμένης εβδομάδας.
 
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, την περασμένη εβδομάδα στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, 62 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, εκ των οποίων 17, μόνο στην πόλη Ράσταν.
 
Ένας γιατρός που δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετέχει στις διαδηλώσεις της Παρασκευής, είπε ότι ” οι εν ψυχρώ δολοφονίες των διαδηλωτών και οι παράνομες συλλήψεις έχουν προκαλέσει αποστροφή στο μέσο Σύρο πολίτη “.
 
” Η εικόνα των στρατιωτών με το όπλο στο χέρι, δεν πείθει, άλλο, τον πολίτη. Η προπαγάνδα ότι μόνον αυτό το καθεστώς μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, δεν πιάνει πλέον ” επεσήμανε ο Σύριος γιατρός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε