Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο στους δρόμους της Λιβύης – Χιλιάδες οι νεκροί

REUTERS
Για 10.000 νεκρούς κάνει λόγο το δίκτυο Αλ Αραμπίγια και για 50.000 τραυματίες. Μια μια οι πόλεις πέφτουν στα χέρια τον διαδηλωτών. Ο Καντάφι εξακολουθεί να απειλεί τον λαό και δεν παραιτείται.

Ο Μουαμάρ Καντάφι συγκρούεται ή καλύτερα “κατακρεουργεί” τον λαό του για να διατηρήσει τον έλεγχο της Τρίπολης. Στα ανατολικά, στη Βεγγάζη και το Τομπρούκ, πλήθη διαδηλωτών υψώνουν τις προ Καντάφι σημαίες της Λιβύης και γιορτάζουν την «απελευθέρωση».
 
Στην πρωτεύουσα, μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες.

Όμως ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουαμάρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Λιβύη, οι 600 από αυτούς στην Τρίπολη.

Στρατιώτες, υπουργοί και διπλωμάτες εγκαταλείπουν τον Καντάφι, Οι κυβερνήσεις διεθνώς δίνουν αγώνα για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους με αεροπλάνα και πλοία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση -κυρίως Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα- ετοιμάζονται να βρεθούν μπροστά σε τεράστιο κύμα προσφύγων…

 
Το αεροδρόμιο της Βεγγάζης δεν λειτουργεί και στο αεροδρόμιο της Τρίπολης επικρατούν χαοτικές συνθήκες. Αρκετές πτήσεις έχουν αναχωρήσει και περισσότερα αεροσκάφη και πλοία κατευθύνονται στη Λιβύη για να απομακρύνουν ξένους υπηκόους. Διεθνείς εταιρείες απομακρύνουν το προσωπικό τους.
 
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για τεράστιο κύμα μεταναστών. Η ιταλική εφημερίδα Repubblica γράφει ότι η Frontex εκτιμά πως η κρίση στη βόρεια Αφρική πιθανώς θα φέρει στην Ευρώπη 500.000 με 1,5 εκατ. μετανάστες που θα κατευθυνθούν κυρίως σε Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα.
 
Ο Καντάφι προσπαθεί να κρατήσει την Τρίπολη
 
Ο Μουαμάρ Καντάφι βύθισε τη Λιβύη σε εμφύλιο πόλεμο με ένα παραληρηματικό διάγγελμα, στο οποίο διακήρυξε ότι θα πεθάνει ως μάρτυρας και θα συνθλίψει την εξέγερση. Η ανατολική Λιβύη έχει φύγει από τα χέρια του και πλέον προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο στην Τρίπολη, καθώς και σε δυτικές πόλεις, όπου οι πολίτες έχουν αρχίσει επίσης να ξεσηκώνονται κατά του καθεστώτος.
 
Το μεγαλύτερο τμήμα της Τρίπολης είναι έρημο. Στους δρόμους βρίσκονται μόνο αστυνομικοί και στρατιώτες πιστοί στο καθεστώς, καθώς και μισθοφόροι, πού σύμφωνα με πληροφορίες ανοίγουν πυρ, λεηλατούν και σπέρνουν τον τρόμο. Μαρτυρίες γιατρών από τη Λιβύη αναφέρουν ότι ένοπλοι πυροβολούν ανθρώπους σε νοσοκομεία.
 
Οι Λίβυοι φαίνεται πως έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και ελπίζουν πως διαδηλωτές από τα ανατολικά μαζί με στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει θα έλθουν αν τους βοηθήσουν. Κάτοικος της Τρίπολης δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε επαφή με τις ελεύθερες πόλεις στα ανατολικά και για την Πέμπτη προετοιμάζεται πορεία στην Τρίπολη.
 
Το καθεστώς φέρεται κατ΄ άλλες πληροφορίες να έχει στρέψει δύο πολεμικά πλοία να «κοιτούν» την πρωτεύουσα…
 
«Ελεύθερη» Βεγγάζη
 
Στη Βεγγάζη και το Τουμπρούκ οι διαδηλωτές πανηγυρίζουν κρατώντας τις προ Καντάφι σημαίες και πανό που γράφουν
 
«Ελεύθερη Λιβύη», σύμφωνα με εικόνες που έδειξε το Αλ Τζαζίρα. Ανταποκριτής του Guardian που έφθασε στη Βεγγάζη μετέδωσε ότι στρατιώτες μαζεύουν στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος τόνους όπλων και πυρομαχικών για να μην πέσουν στα χέρια δυνάμεων πιστών στον Λίβυο ηγέτη.
 
Πιλότος φέρεται, εν τω μεταξύ, να αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή να βομβαρδίσει τη Βεγγάζη και να έριξε το αεροπλάνο του, έχοντας χρησιμοποιήσει πρώτα το σύστημα εκτόξευσης.
 
Στρατιώτες, Λίβυοι διπλωμάτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί εγκαταλείπουν τον Καντάφι και τάσσονται με το μέρος των διαδηλωτών. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ Γιουνές. Ο ίδιος δήλωσε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι δεν ευθύνεται για τη σφαγή των τελευταίων ημερών, επιβεβαίωσε ότι η Βεγγάζη βρίσκεται στα χέρια των διαδηλωτών και τόνισε ότι τώρα όλοι έχουν στα χέρια τους όπλα.
 
«Το καθεστώς Καντάφι έχει τελειώσει» δήλωσε ο πρώην υπουργός. Ο Καντάφι δεν θα φύγει από τη χώρα, πιθανότατα θα αυτοκτονήσει, ανέφερε. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντετζαλίλι, ο οποίος επίσης εγκατέλειψε τον Καντάφι, έδωσε την ίδια ώρα συνέντευξη στη σουηδική Expressen, λέγοντας ότι ο Καντάφι είχε δώσει προσωπικά την εντολή για το βομβαρδισμό του αεροσκάφους της Pan Am στο Λόκερμπι το 1998.
 
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε σε πρεσβευτές της ΕΕ στην Τρίπολή ότι η Αλ Κάιντα έχει εγκαθιδρύσει «ισλαμικό εμιράτο» στη Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη και επικεφαλής είναι ένας πρώην κρατούμενος στη βάση του Γκουαντάναμο. Ωστόσο, κάτοικοι της πόλης δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι αυτοί είναι ισχυρισμοί με τους οποίους η λιβυκή κυβέρνηση προσπαθεί να φοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η διεθνής κοινότητα ζητά να μπει τέλος στη βία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι – Μουν τονίζει ότι «οι υπαίτιοι για αυτό το λουτρό αίματος πρέπει να τιμωρηθούν».
 
Στο προσκήνιο βγαίνει, εν τω μεταξύ, και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δηλώνοντας βέβαιος ότι το κύμα αναταραχής στη Μέση Ανατολή θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για να «φέρει το τέλος κυβερνήσεων που καταπιέζουν και ταπεινώνουν τους λαούς τους».
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε