Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Στρατιωτικοί καταδικάστηκαν για φόνο οικογένειας!

Δεκατέσσερις στρατιωτικοί καταδικάστηκαν να εκτίσουν βαριές ποινές αφού κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας πως είχαν ανοίξει πυρ εναντίον μιας οικογένειας το 2007, σκοτώνοντας δύο γυναίκες και τρία παιδιά.

Ένας αξιωματικός καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξη, ένας δεύτερος σε ποινή 38 ετών ενώ 12 στρατιώτες θα εκτίσουν 16 χρόνια, ανέφερε το υπουργείο.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν διέταξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να αναπτυχθούν σε αστυνομικό ρόλο στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την πάταξη των καρτέλ των ναρκωτικών όταν ανέλαβε την εξουσία, στα τέλη του 2006.

Η βία που αποδίδεται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος όμως κλιμακώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα έκτοτε· τουλάχιστον 44.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ ακτιβιστές καταγγέλλουν πως οι ένοπλες δυνάμεις προβαίνουν σε αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταχρήσεις εξουσίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία για το φονικό που έγινε στην εθνική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου 4×4 με οκτώ επιβάτες στην βορειοδυτική μεξικανική πολιτεία Σιναλόα τον Ιούνιο του 2007. Τρία παιδιά, έξι, τριών και ενός έτους, σκοτώθηκαν, καθώς και δύο γυναίκες, η μητέρα τους και μια θεία τους. Τρεις ακόμα άνθρωποι, ανάμεσά τους ο πατέρας των παιδιών, τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τους θανάτους των πολιτών αποτέλεσε ένα “λυπηρό σφάλμα”, ενώ πρόσθεσε ότι από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο στρατό για περαιτέρω έρευνες παραπέμφθηκε ποσοστό τους που δεν υπερέβη το 2%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε