Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Στρος Καν: Δεν εφαρμόστηκε σωστά η στρατηγική μου για την Ελλάδα

«Βάρκα που βουλιάζει» χαρακτήρισε την ευρωζώνη ο πρώην επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν και από τα βέλη του δεν ξέφυγαν Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ντομινίκ Στρος Καν μετά την περιπέτεια, τη σύλληψη και τη δίκη που ακολούθησε τα γεγονότα της 14ης Μαΐου στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης. Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ μίλησε σε οικονομικό φόρουμ στο Πεκίνο και ήταν λάβρος κατά των ηγετών της ευρωζώνης.

Λίγες ώρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Ντιαλό, ο Ντομινίκ Στρος Καν προετοιμαζόταν για τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη. Αλλά το ραντεβού δεν έγινε ποτέ γιατί εκείνος συνελήφθη. Και τώρα, δηλώνει ξεκάθαρα πως οι αποφάσεις που πάρθηκαν ενώ εκείνος ήταν απών, ήταν λάθος. Και δεν οδηγούν πουθενά. Όπως δεν οδηγεί και η απόφαση της 9ης Δεκεμβρίου.

Ο Στρος Καν δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η στρατηγική που είχε το ΔΝΤ για την Ελλάδα όσο εκείνος ήταν πρόεδρος, δεν ακολουθήθηκε ποτέ. «Η θεμελιώδης λύση για την κρίση χρέους θα έπρεπε να βασιστεί στην οικονομική ανάπτυξη. Αντιθέτως επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στα μέτρα λιτότητας», είπε, συμπληρώνοντας πως η στρατηγική του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν υιοθετήθηκε σωστά και αυτό είναι κρίμα.

«Βλέπουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να περνούν από το ένα σχέδιο διάσωσης στο άλλο, από τη μια Σύνοδο Κορυφής στην άλλη, πάντα χωρίς να παραδέχονται τις απώλειες, χωρίς να επιτρέπουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνοντας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», τόνισε ο Στρος Καν στην ομιλία του.

«Με την πρόσφατη θύελλα, η βάρκα φάνηκε ότι δεν μπορούσε πλέον ν’ αντέξει. Το γεγονός ότι το ευρώ είναι ακόμα στο μέσον του ποταμού και ότι η νομισματική ένωση δεν έχει υλοποιηθεί το καθιστά πολύ πολύ ευάλωτο και η βάρκα φαίνεται ότι είναι έτοιμη να βουλιάξει», διεμήνυσε.

Και κάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία να συμβιβαστούν. Όσο κι αν αυτό δεν του μοιάζει και πολύ πιθανό… «Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να συμβιβαστούν και να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για να προχωρήσουν μπροστά», είπε αλλά έσπευσε να προσθέσει: «δεν έχω πεισθεί ότι ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ μπορούν να συνεννοηθούν και αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το ευρωπαϊκό σύστημα έχει προβλήματα που το εμποδίζουν να προχωρήσει».

Φυσικά, η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ντομινίκ Στρος Καν δε μπορούσε παρά να ιντριγκάρει τους εκπροσώπους του Τύπου να ρωτήσουν για την προσωπική του ζωή. Ο Γάλλος πολιτικός δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για τη δικαστική του μάχη αλλά και την ψυχολογική του κατάσταση. Και η απάντηση ήταν σε κάθε ερώτηση η ίδια: κανένα σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρέχουν πίσω από τους οίκους αξιολόγησης – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη σήμερα των υπουργών Οικονομικών

Ντράγκι: Προαναγγέλει έξοδο χώρας από το ευρώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ;

Γερμανοί: το Μάρτιο οι νέοι κανόνες στην Ε.Ε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε