Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Suzanne Lenglen: Google Doodle για το γυναικείο τέννις

Suzanne Lenglen: Google Doodle για το γυναικείο τέννις

Η επιδεικτική, πρωτοποριακή αθλήτρια Suzanne Lenglen, ήταν η πρώτη γυναίκα διασημότητα στο τένις και ένα από τα πρώτα αστέρια διεθνούς γυναικείου αθλητισμού. Από το γαλλικό τύπο της δόθηκε η ονομασία «Η Θεά». Η Google τιμάει σήμερα με ένα Doodle την μεγάλη Γαλλίδα τενίστρια Suzanne Lenglen.

Η Suzanne Lenglen ήταν η πρώτη τενίστρια σταρ και έκανε αίσθηση με το ντύσιμό της. Η μεγάλλη Γαλλίδα τενίστρια Suzanne Lenglen, γνωστή στη χώρα της ως La Divine («Η θεϊκή»), πρωτοπόρος στον γυναικείο αθλητισμό παγκοσμίως, κυριάρχησε στην ερασιτεχνική εποχή του τένις και ειδικά στο Γουίμπλεντον ήταν ασυναγώνιστη. Η Google τιμάει σήμερα την Suzanne Lenglen με το Doodle της.

Η Suzanne Lenglen, που «έφυγε» από τη ζωή στις 4 Ιουλίου 1938 σε ηλικία μόλις 39 ετών, κέρδισε συνολικά στην καριέρα της 241 τίτλους, είχε σερί με 181 νίκες και το ασύλληπτο ποσοστό νικών καριέρας 97.99% (341 νίκες – 7 ήττες). Το 1997, δόθηκε το όνομά της στο δεύτερο κορτ του Ρολάν Γκαρός, ενώ το τρόπαιο που δίνεται στις νικήτριες των γυναικών στο Γαλλικό Όπεν ονομάζεται «Coupe Suzanne Lenglen».

Δείτε εδώ όλα τα Google Doodle.

Έχοντας κερδίσει το τουρνουά το 1919, το 1920, το 1921, το 1922 και το 1923, επανήλθε κερδίζοντας για έκτη φορά σε επτά χρόνια στις 3 Ιουλίου του 1925, με την επικράτηση στον τελικό κόντρα στην Βρετανή Τζόαν Φράι. Η καριέρα της Suzanne Lenglen, όπως και πολλών άλλων αθλητών, μπήκε στον «πάγο» κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, με την επιστροφή της στα courts να γίνεται το 1919, στο Wimbledon του Λονδίνου. Τότε, μετά από έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία του παγκοσμίου τένις λόγω της συναρπαστικής εξέλιξής του, η Suzanne Lenglen επικράτησε της Βρετανίδας –και επτά φορές κατόχου του συγκεκριμένου τροπαίου- Ντοροθέα Ντάγκλας Λάμπερτ. Ήταν η απαρχή μίας σπουδαίας καριέρας, με τη Λενγκλέν να κατακτά πέντε φορές τον τίτλο τα επόμενα έξι χρόνια, παραμένοντας για πολλές εβδομάδες στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Το 1927, έχοντας καταπονήσει το σώμα της από τα συνεχή παιχνίδια και τα ταξίδια, η Suzanne Lenglen αποφάσισε να αποσυρθεί από τον επαγγελματικό αθλητισμό και να αφοσιωθεί στην ακαδημία τένις που δημιούργησε με τον σύντροφό της Ζαν Τιγιέρ, δίπλα από τα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι.

Το απλό γυναικών στο Ρολάν Γκαρός ξεκίνησε το 1897, ως μέρος του ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος Γαλλίας. Ως το 1923, το Γαλλικό Πρωτάθλημα ήταν ανοικτό μόνο σε Γαλλίδες. Από το 1925, το Γαλλικό Πρωτάθλημα έγινε ανοικτό σε όλες τις εθνικότητες. Το 1968 μετατράπηκε σε πρωτάθλημα «ανοικτού τένις», δηλαδή μετείχαν στο ίδιο τουρνουά τόσο ερασιτέχνες αθλήτριες όσο και επαγγελματίες.

Στην νικήτρια του τελικού απονέμεται το κύπελλο Coupe Suzanne Lenglen, που ονομάζεται έτσι προς τιμήν της Γαλλίδας τενίστριας. Το έπαθλο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε