Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Σχεδιάζεται τρομοκρατικό χτύπημα στα Στενά της Μάλακα;

Η ακτοφυλακή επιβλέπει όλα τα φορτηγά πλοία που περνούν από τα Στενά. ΦΩΤΟ REUTERS
Η ακτοφυλακή επιβλέπει όλα τα φορτηγά πλοία που περνούν από τα Στενά. ΦΩΤΟ REUTERS
Η Μαλαισία και η Ινδονησία ανακοίνωσαν ότι έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα Στενά της Μάλακα, έναν από τους πιο πολυσύχναστους διαύλους για τη ναυσιπλοΐα.

 

Το Πολεμικό Ναυτικό της Σιγκαπούρης προειδοποίησε ότι “έχει ενδείξεις ότι μία τρομοκρατική ομάδα σχεδιάζει επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά της Μάλακα”. “Πρόθεση των τρομοκρατών είναι πιθανώς να εξασφαλίσουν ευρεία δημοσιότητα και να δείξουν ότι παραμένουν μία σημαντική ομάδα”, αναφέρει σε οδηγία της η Ναυτιλιακή Ένωση της Σιγκαπούρης. Στη σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποια οργάνωση απειλεί τη ναυσιπλοΐα, ούτε από που προέρχονται οι πληροφορίες αυτές.
 
Η ακτοφυλακή της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας, ενώ ανάλογα μέτρα λαμβάνει και η Ινδονησία. “Θα αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας και θα πυκνώσουμε τις περιπολίες στην περιοχή”, δήλωσε ο Ινδονήσιος υπουργός Άμυνας, Πουρνόμο Γιασγιαντόρο.
 
Από τα μήκους 900 χιλιομέτρων Στενά της Μάλακα, που συνδέουν την Ασία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, περνά το 40% του διεθνούς εμπορίου. Κάθε χρόνο διαπλέουν την περιοχή περισσότερα από 50.000 εμπορικά πλοία.
 
Μία επίθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγόρευση διάπλου σκαφών από τα στενά, ή ακόμα και στο προσωρινό κλείσιμο του λιμανιού της Σιγκαπούρης, θα έχει μεγάλες συνέπειες στο διεθνές εμπόριο, καθώς η Σιγκαπούρη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και ο μεγαλύτερος σταθμός ανεφοδιασμού πλοίων.
 
“Οι επιθέσεις σε πλοία δίνουν στους τρομοκράτες την ευκαιρία να προκαλέσουν μαζική οικονομική αποσταθεροποίηση”, αναφέρει ο αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας, Πίτερ Τσαλκ, σε έκθεση του RAND για την πειρατεία και τη ναυτιλιακή τρομοκρατία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε