Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Σχέδιο τριών σημείων του Ολάντ για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση

Σχέδιο τριών σημείων του Ολάντ για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση

Ο Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 28 και 29 Ιουνίου πρόεκιται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση το οποίο θα είναι βασισμένο σε τρεις άξονες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο μέτρων, τα οποία θα στηρίζουν, πρώτον, την ανάπτυξη, δεύτερον την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και, τρίτον, την εποπτεία όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μεταξύ των προτάσεων του Ολάντ, είναι και η ανακεφαλαιοποίησή των τραπεζών απευθείας από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ένα ταμείο το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα, με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ το Παρίσι διαμηνύει ότι θα επιμείνει στο να προστεθούν μέτρα για την ανάπτυξη στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και ο Ολάντ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να εγκρίνει το σύμφωνο αυτό τον Ιανουάριο, αν δεν συμπεριληφθεί κεφάλαιο  για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Επίσης ο γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να προωθήσει ευρωπαϊκά προγράμματα υποδομών, κεϊνσιανού τύπου, έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγων από την ΕΚΤ, κι έχει ζητήσει μεγαλύτερη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μια «Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Ανεργίας». Είναι επίσης υπέρ της  κατάργησης των ρυθμίσεων για αυστηρά όρια σε έλλειμμα και χρέος, που θα κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ωστόσο η Γερμανία συνεχίζει να είναι αντίθετη με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα αξιωματούχοι στο Βερολίνο επιμένουν ότι τα διαθέσιμα εργαλεία επαρκούν και ότι δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος ο Φρανσουά Ολάντ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει θετικά την πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ για πιο στενή πολιτική και δημοσιονομική ένωση και θα εξετάσει τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες προκειμένου το ευρώ να λειτουργεί καλύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Σφοδρή επίθεση της δεξιάς στον Ολάντ γιατί “βλάπτει τις γαλλογερμανικές σχέσεις”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε