Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

«Συγγνώμη» Κάμερον για τη «ματωμένη Κυριακή»

Συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τη "συγγνώμη" Κάμερον - ΦΩΤΟ REUTERS
Συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τη "συγγνώμη" Κάμερον - ΦΩΤΟ REUTERS

Στις 30 Ιανουαρίου του 1972 14 καθολικοί έπεσαν νεκροί από τα πυρά Βρετανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Β. Ιρλανδία. 38 χρόνια μετά τη «ματωμένη Κυριακή» το Λονδίνο ζήτησε συγγνώμη.

«Δε δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Αυτό που συνέβη την ημέρα της Ματωμένης Κυριακής δεν θα έπρεπε ποτέ, μα ποτέ, να είχε συμβεί. Ήταν λάθος», απολογήθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ανακοινώνοντας τα πορίσματα της δημόσιας έρευνας για την «bloody Sunday».

«Την ευθύνη για το δράμα έχουν οι στρατιώτες που έχασαν τον αυτοέλεγχο τους. Εξ ονόματος της χώρας, αισθάνομαι βαθιά, βαθιά θλίψη», δήλωσε ο Κάμερον.

Η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού μεταδόθηκε ζωντανά στο Λοντονέρι και προκάλεσε επευφημίες ενθουσιασμού από τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από μια γιγαντοοθόνη για να την παρακολουθήσουν.

«Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί», πρόσθεσε ο Κάμερον στην ομιλία του που έγινε σε εκπληκτικά σκληρό ύφος: «Η κυβέρνηση φέρει την τελική ευθύνη για τη συμπεριφορά των ενόπλων δυνάμεων».

«Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να θέσω υπό αμφισβήτηση τη συμπεριφορά των στρατιωτών μας, αλλά τα πορίσματα της έκθεσης Σαβιλ (σ.σ. όνομα του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής είναι Μαρκ Σάβιλ), είναι απολύτως σαφή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία παρανόηση, κανένα διφορούμενο”, τόνισε.

Η δημόσια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι 12 καθολικοί που σκοτώθηκαν την ημέρα εκείνη, και ένας 14ος τέταρτος που πέθανε μερικούς μήνες αργότερα δεν ήταν οπλισμένοι. Προηγούμενη έρευνα, που είχε διεξαχθεί πολύ γρήγορα μετά τα γεγονότα, είχε απαλλάξει τον στρατό και διαβεβαίωνε ότι οι στρατιώτες είχαν απαντήσει σε αυτονομιστές διαδηλωτές που πρόσκεινταν στον IRA και είχαν ανοίξει πυρ εναντίον τους.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την παρέμβαση του Κάμερον, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κανένα από τα θύματα δε δημιουργούσε απειλή θανάτου ούτε υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. «Η Ματωμένη Κυριακή … ήταν μια τραγωδία και μια καταστροφή για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας», τονίζεται στο κείμενο των 5.000 σελίδων.

«Αυτό που συνέβη τη Ματωμένη Κυριακή ενίσχυσε τον προσωρινό IRA, αύξησε το εθνικιστικό συναίσθημα και την εχθρότητα προς το στρατό και υποδαύλισε τις βίαιες συγκρούσεις τα χρόνια που ακολούθησαν», αναφέρεται ακόμη στην έκθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε