Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Συγκεχυμένος ο αριθμός των νεκρών στη Συρία – 48ωρο με 31 νεκρούς στη Ντεράα

ΦΩΤΟ REUTERS

Έξι εβδομάδες εξέγερσης και τουλάχιστον 453 νεκροί. Δυο μέρες στη Ντεραά και 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σύριοι ενάντιων Σύριων και το αιματοκύλισμα δεν έχει τέλος.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχει συλλέξει τα ονόματα τουλάχιστον 453 ανθρώπων οι οποίοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Όταν ρωτήθηκε ποιος ευθύνεται για τους θανάτους, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν δεν δίστασε: «δεν χρειάζεται σχόλιο αυτό. Τα ονόματα που έχουμε είναι από τη Ντεράα, την Δαμασκό, τα προάστια της Δαμασκού και τα παράλια».

Η μαζική επέμβαση του στρατού στη Ντεράα, επίκεντρο των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων στη Συρία, προκάλεσε πάνω από 30 θανάτους μέσα σε δύο ημέρες, επιτείνοντας την αυξανόμενη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, καθώς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια έκτακτη σύνοδο για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, την Παρασκευή.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη και πάνω από 25 την Δευτέρα στην Ντεράα. Και όλα αυτά ενώ τα συγκλονιστικά βίντεο-ντοκουμέντα που μεταφέρουν διεθνώς την εικόνα από τη Συρία, εξακολουθούν να κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Καθώς μέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη, η διεθνής κοινότητα εντείνει τις πιέσεις για το καθεστώς Άσαντ και ζητά να επιβληθούν κυρώσεις. Η Γερμανία συντάχθηκε με άλλες χώρες της Ε.Ε. και ζητά μέτρα κατά της Δαμασκού, ενώ στη Γαλλία, η πρέσβειρα της Συρίας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον πρεσβευτή της χώρας στο Βέλγιο.

Οι κυρώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο των εκπροσώπων των 27 κρατών μελών της Παρασκευής και αν υπάρξει συμφωνία, οι κυρώσεις είναι πιθανόν να αφορούν πρωτίστως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος σημαντικών Σύρων αξιωματούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
700 νεκροί στη Συρία – Στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα – 35 οι νεκροί στη μαρτυρική Ντεράα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε