Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Συγκυβέρνηση και στο Βερολίνο

REUTERS
Η Μέρκελ φοβάται ότι θα χάσει την Καγκελαρία και τρέχει να προλάβει τα χειρότερα. Υπέγραψε συμφωνία για συγκυβέρνηση στο κρατίδιο του Βερολίνου.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγκελα Μέρκελ υπέγραψαν χθες τη συμφωνία που προβλέπει ότι θα συγκυβερνήσουν στην πόλη/ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου, εξασφαλίζοντας μια άνετη και λειτουργική πλειοψηφία στον δήμαρχό της, Κλάους Βόβεραϊτ.
 
Ο Βόβεραϊτ, Σοσιαλδημοκράτης, συγκυβερνούσε ως τώρα με το κόμμα Die Linke, αλλά η συμμαχία κεντροαριστεράς-αριστεράς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στις κρατιδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι συνομιλίες SPD-Πρασίνων που ακολούθησαν δεν καρποφόρησαν.
 
Η πόλη –μαγνήτης για εκατομμύρια τουρίστες που συρρέουν για να δουν τα μουσεία της, μνημεία του Ναζιστικού καθεστώτος και του ψυχρού πολέμου– αντιμετωπίζει σοβαρές χρηματοδοτικές ελλείψεις και συχνά καλύπτει το κόστος αναγκαίων έργων και υποδομών με ομοσπονδιακή βοήθεια.
 
Ο Φρανκ Χένκελ, επικεφαλής της CDU στο κρατίδιο, χαιρέτισε την συμφωνία 80 σελίδων, που ευλογήθηκε την Δευτέρα στα συνέδρια των κρατιδιακών οργανώσεων των δύο κομμάτων. Υποσχέθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι ακόμα περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις.
 
“Όταν εμπλέκεσαι σε μια ανταλλαγή σκληρών επιχειρημάτων επί πέντε εβδομάδες για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε αντλείς ικανοποίηση”, σχολίασε ο Χένκελ.
 
Η κρατιδιακή βουλή αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να επανεκλέξει τον 58χρονο Βόβεραϊτ για την τρίτη του θητεία.
 
Ο “μεγάλος συνασπισμός” κυβερνούσε το Βερολίνο ως το 2001 και η νέα συμφωνία χαρακτηρίζεται πρόβα για μια πιθανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση εάν ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) χάσει τις έδρες που διαθέτει στην Μπούντεσταγκ στις εκλογές του 2013.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε