Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συλλήψεις για σφαγές στο Ακαπούλκο

REUTERS
Είκοσι επτά νεκροί σε μάχες μεταξύ στρατιωτών και κακοποιών. Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας οπίου. Συλλήψεις για σφαγές που έγιναν στο Ακαπούλκο.
Ομοσπονδιακοί αστυνομικοί συνέλαβαν επτά υπόπτους ως μέλη συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος στην πόλη Ακαπούλκο, στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό, περιλαμβανομένου ενός άνδρα που κατηγορείται για τις δολοφονίες 22 ανθρώπων στο θέρετρο αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες Κυριακή.
 
Οι συλληφθέντες θεωρείται ότι ήταν μέλη μιας φράξιας του καρτέλ Μπελτράν Λέιβα, το οποίο κατακερματίστηκε αφότου Πεζοναύτες σκότωσαν τον επικεφαλής του, Αρτούρο Μπελτράν Λέιβα, τον Δεκέμβριο του 2009. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία ο επικεφαλής της ομάδας, ο Χοσέ Λοσάνο, είναι υπεύθυνος για 22 δολοφονίες–τα 15 θύματα βρέθηκαν αποκεφαλισμένα–στο Ακαπούλκο νωρίτερα τον Ιανουάριο.
 
Δεν διευκρινίστηκε γιατί οι συλλήψεις, που έγιναν την Πέμπτη, ανακοινώθηκαν χθες.
 
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι συνολικά 27 άνδρες που φέρονται να ήταν μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος σκοτώθηκαν την Παρασκευή και την Κυριακή σε διάφορες μάχες με άνδρες του στρατού στο βορρά, στην παραμεθόριο με τις ΗΠΑ, και στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
 
Την Παρασκευή, στην διάρκεια περιπολίας στην περιοχή Βάγιε Ερμόσο, οι στρατιώτες ανακάλυψαν ένα στρατόπεδο στο οποίο βρίσκονταν ένοπλοι οι οποίοι άνοιξαν πυρ. Στην διάρκεια της ανταλλαγής πυρών “10 φερόμενοι ως δράστες βρήκαν το θάνατο”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
 
Οι στρατιώτες ανέσυραν 24 τουφέκια, ένα πιστόλι, περίπου 20 χειροβομβίδες και έναν εκτοξευτή ρουκετών, κατά το ανακοινωθέν.
 
Το Νοέμβριο χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί στάλθηκαν την Ταμαουλίπας και στη γειτονική πολιτεία Νουέβο Λεόν για να καταπολεμήσουν την δράση των λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Στην περιοχή έχουν σημειωθεί αρκετές μάχες τους τελευταίους μήνες.
 
Τα καρτέλ του Κόλπου, της Σιναλόα και οι Zetas, που σχημάτισαν αποστάτες επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων, μάχονται ανηλεώς για τον έλεγχο της περιοχής αυτής, που αποτελεί τμήμα της οδού διαμετακομιδής των ναρκωτικών.
 
Εξ άλλου στην περιοχή Πατσούκα, στην πολιτεία Ιδάλγο, στο κεντρικό Μεξικό, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που είχε εγκαταλειφθεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, που απέδωσαν την ενέργεια στους Σέτας.
 
Ανώνυμο τηλεφώνημα έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός πτώματος μέσα σε ένα όχημα κι όταν αστυνομικοί πήγαν στην περιοχή και επιχείρησαν να ανοίξουν την πόρτα του οχήματος αυτό εξερράγη, είπε ο δήμαρχος της πόλης Τούλα, Ροδόλφο Παρέδες, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Στη νοτιοδυτική πολιτεία Γκερέρο, οι αρχές ανακοίνωσαν την μεγαλύτερη κατάσχεση αποξηραμένου χυμού οπίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηρωίνης, σε ένα σπίτι στην πόλη Τσιλπάνσινγκο. Μεξικανοί στρατιώτες κατέσχεσαν 245 κιλά, αξίας 12 εκατ. δολαρίων, καθώς η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για 600.000 δόσεις ηρωίνης. Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν.
 
Πάνω από 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλδερόν εξαπέλυε τον λεγόμενο “πόλεμο των ναρκωτικών”, δεσμευόμενος να πατάξει την δράση των καρτέλ, αναπτύσσοντας δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες σε αστυνομικό ρόλο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε