Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης στο Ιράν

, ΦΩΤΟ REUTERS

Αγνοείται το πτώμα  του ανηψιού του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μιρχοσέιν Μουσαβί που σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις της Κυριακής.

Κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράν μετά το μπαράζ συλλήψεων επιφανών ηγετών της αντιπολίτευσης και την “εξαφάνιση” του πτώματος του ανηψιού του Μουσαβί που σκοτώθηκε την Κυριακή.    

Οι αρχές ασφαλείας του Ιράν έριξαν δακρυγόνα εναντίον υποστηρικτών του Μουσαβί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί το πτώμα του ανηψιού του. Ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης μετέδωσε ότι η σορός έχει χαθεί από το νοσοκομείο και η κηδεία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το γεγονός αυτό αναβάλλει και τα πιθανά επεισόδια που περιμένουν οι αρχές ότι θα γίνουν στη διάρκεια της κηδείας του 35χρονου Αγιέτ Αλί Μουσαβί.

Σε άλλη ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης ανακοινώθηκε ότι οι αρχές του Ιράν συνέλαβαν δύο στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου της χώρας, Μοχάμαντ Χαταμί και τρεις συνεργάτες και τρεις συμβούλους του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.

Στη συνέχεια αστυνομικοί συνέλαβαν τον Μορτέζα Χάτζι, πρώην υπουργό και γενικό διευθυντή του ιδρύματος Baran του Μοχάμαντ Χαταμί, και τον υποδιευθυντή του Χασάν Ρασούλι. Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν με τον διεθνώς αναγνωρισμένο δημοσιογράφο και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Εμαντεντίν Μπαγί.

Την ίδια στιγμή οι αρχές του Ιράν επιβεβαιώνουν ότι 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ακόμη 60 τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 300 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Ωστόσο, ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε 15 και επικαλείται πηγή του Υπουργείου Πληροφοριών που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για 10 τρομοκράτες και πέντε άτομα που σκοτώθηκαν από ομάδες τρομοκρατών.

Στο μεταξύ, ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού Dubai TV εξαφανίστηκε, όπως δήλωσε πηγή του τηλεοπτικού καναλιού. “Χάσαμε την επαφή μαζί του από το μεσημέρι. Ενημερώσαμε τις αρχές ότι έχει εξαφανιστεί, αλλά δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμα αν έχει συλληφθεί”, είπε η ίδια πηγή.

Οι  συμπλοκές ξεκίνησαν το Σάββατο κατα τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης με αφορμή θρησκευτική τελετή.  Η Ασούρα είναι μία από τις κυριότερες ιερές ημέρες των σιιτών, η οποία γίνεται σε ανάμνηση της δολοφονίας του εγγονού του προφήτη Μοχάμεντ Χουσέιν, στην Κερμπάλα, το 680 π.Χ.

Από τις συγκρούσεις της Κυριακής. ΦΩΤΟ REUTERS.

Διαδηλωτές ξυλοφορτώνουν αστυνομικούς. ΦΩΤΟ REUTERS. 

Ένας από τους 15 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια και φίλοι του υποστηρίζουν ότι τον πυροβόλησε η αστυνομία. ΦΩΤΟ REUTERS.  

Διαδηλωτής στη διάρκεια των συγκρούσεων με τις αρχές ασφαλείας του Ιράν. ΦΩΤΟ REUTERS.

Καταδίκη από τον δυτικό κόσμο

Ο μεγαλύτερος ίσως διπλωματικός “σύμμαχος” της Τεχεράνης, η Ρωσία με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα την “χρήση βίας από το ιρανικό καθεστώς σε βάρος διαδηλωτών…που θέλουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του να συνέρχονται ειρηνικά”.

Η ανακοίνωση δόθηκε στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες από την Σουηδία,που προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ,για λογαριασμό των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε “ιδιαίτερα ανησυχητική την έλλειψη αυτοσυγκράτησης”από τις δυνάμεις της τάξης στην καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στο Ιράν.

Ο Βρετανός υπουργός χαιρέτισε το “μεγάλο θάρρος”των διαδηλωτών κατά την διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων που στοίχισαν την ζωή σε οκτώ ανθρώπους σε όλη την χώρα,σύμφωνα με ένα τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Στη Ρώμη,σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει “σθεναρά τα βίαια κατασταλτικά μέτρα που προκάλεσαν τον τραγικό θάνατο, τραυματισμούς και συλλήψεις διαδηλωτών”στο Ιράν όπου η κατάσταση παρακολουθείται με “προσοχή και ανησυχία”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση,ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι θα απευθυνθεί “τις προσεχείς ώρες προς την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για να υπάρξει ένα κοινό μήνυμα της ΕΕ προς την Τεχεράνη”.

Νωρίτερα είχε καταδικάσει τα βίαια επεισόδια σε βάρος των διαδηλωτών και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ .

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την “αδικαιολόγητη καταστολή” των πολιτών από την ιρανική κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται με το πλευρό των διαδηλωτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε