Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Συλλήψεις στην Κούβα για τον… Πάπα!

 Δεκάδες διαφωνούντες έχουν συλληφθεί ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου

Δεκάδες διαφωνούντες έχουν συλληφθεί στην Κούβα ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Αβάνα, ανακοίνωσαν αντιπολιτευόμενες οργανώσεις.

Οι περισσότερες από τις συλλήψεις έγιναν στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο Πάπας αναμένεται να χοροστατήσει σε λειτουργία σήμερα το βράδυ.

Ο Χοσέ Μανουέλ Φερέρ της απαγορευμένης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Πατριωτική Ένωση της Κούβας δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι κομμουνιστικές αρχές της χώρας προέβησαν στις συλλήψεις αυτές γιατί ήθελαν να αποτρέψουν οποιαδήποτε δράση διαφωνούντων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ποντίφικα, η οποία είναι η πρώτη του στην Κούβα.

Ορισμένες οργανώσεις διαφωνούντων ζήτησαν να συναντηθούν με τον Πάπα, αν και το Βατικανό έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τέτοιες συναντήσεις.

Ο Ποντίφικας, ο οποίος θα μεταβεί στην Κούβα από το Μεξικό, αναμένεται να παραμείνει στη χώρα για λιγότερο από 48 ώρες. Ο Πάπας θα επισκεφθεί το Σαντιάγο ντε Κούμπα και την Αβάνα και αναμένεται να επιστρέψει στη Ρώμη την Πέμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε σε έκθεσή της ότι “η καταστολή αποτελεί ρουτίνα” στην Κούβα και ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται καθώς υπάρχει “σταθερή αύξηση του αριθμού των αυθαίρετων κρατήσεων”.

Τους τελευταίους μήνες η Καθολική Εκκλησία της Κούβας διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση πολλών φυλακισμένων διαφωνούντων, οι περισσότεροι από τους οποίους αναγκάστηκαν να εξοριστούν στην Ισπανία.

Πολλοί Κουβανοί έχουν εκφράσει την ελπίδα η επίσκεψη του Πάπα να δώσει μια ώθηση στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε