Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σύλληψη δύο υπόπτων για τη μεγάλη φωτιά στη Χάιφα

Σύλληψη δύο υπόπτων για τη μεγάλη φωτιά στη Χάιφα

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο έφηβους για τη μεγαλύτερη και πιο πολύνεκρη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί ποτέ στη χώρα. Εξασθενούν τα μέτωπα.

Δύο έφηβοι από το ισραηλινό χωριό Ισφίγια συνελήφθησαν με την υποψία ότι προκάλεσαν “από αμέλεια” την πυρκαγιά που ξεκίνησε την Πέμπτη στο λόφο Καρμέλ, νοτιοανατολικά της Χάιφας, και εξακολουθεί να μαίνεται, όπως δήλωσε η αστυνομία.

Οι δύο νεαροί, 15 ετών, φέρονται ότι προκάλεσαν την πυρκαγιά όταν έκαναν πικ-νικ σε ένα ξέφωτο, όπου φεύγοντας άφησαν αναμμένα κάρβουνα, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο. “Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται ότι η αμέλεια μίας οικογένειας ευθύνεται για την καταστροφή”, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο υπεύθυνος της αστυνομίας της περιοχής Ρόνι Άτια.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη λίγο πριν το μεσημέρι στο λόφο Καρμέλ επεκτάθηκε ταχύτατα και έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει το θάνατο 41 ανθρώπων, ενώ έχει κατακάψει 50.000 στρέμματα και 5 εκατομμύρια δέντρα, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών του Ισραήλ.

Διοικητής των πυροσβεστών δήλωσε το απόγευμα ότι η πυρκαγιά μοιάζει να εξασθενεί.  “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν λέμε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως μπορούμε να πούμε με κάθε επιφύλαξη ότι παρατηρούμε μία εξασθένηση της πυρκαγιάς”, δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών σε συνέντευξη Τύπου.

Παρόλα αυτά προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε “πρώιμης αισιοδοξίας”, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να μαίνονται και της αδυναμίας των αεροπλάνων να πετάξουν μετά τη δύση του ηλίου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε σήμερα τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για τη βοήθεια που προσέφερε η παλαιστινιακή πολιτική προστασία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος “εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο λαό του Ισραήλ για τους θανάτους από την πυρκαγιά και ανακοίνωσε ότι με χαρά προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια”, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου, σύμφωνα με επίσημο ισραηλινό ανακοινωθέν. Ο Νετανιάχου “τον ευχαρίστησε για την προσφορά του, υπογραμμίζοντας ότι οι γείτονες πρέπει πάντα να αλληλοβοηθιούνται”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμπάς ότι το Ισραήλ “θα αποκτήσει έναν στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών, ο οποίος θα είναι στη διάθεση των Παλαιστινίων σε περίπτωση ανάγκης”.

Στο μεταξύ η Ελλάδα στέλνει  C-130 με 36 πυροσβέστες και εξοπλισμό για συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης ενώ  άλλο ένα πυροσβεστικό CL-415 απογειώθηκε από τη Θεσσαλονίκη και με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρόδο κατευθύνεται προς το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Άνιση μάχη με τις φλόγες στη Χάιφα – Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στη Χάιφα – 41 νεκροί

Πύρινη κόλαση στο Ισραήλ – Τουλάχιστον 40 οι νεκροί από ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κοντά στη Χάιφα

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε