Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ρωσία μειώνει την τιμή του φυσικού αερίου που εξάγει στην Ουκρανία και παρατείνει την ενοικοίαση της στρατιωτικής βάσης στη Σταυρούπολη.

Οι πρόεδροι των δυο χωρών, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υπέγραψαν την πολυαναμενόμενη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Χάρκοβο. Η συμφωνία προβλέπει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που εξάγει στην Ουκρανία από τη Μόσχα και παράταση, επί 25ετία, της ενοικίασης της στρατιωτικής βάσης στη Σταυρούπολη της Κριμαίας από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. 

Αναφερόμενος στον σύνθετο μαθηματικό τύπο της τιμολόγησης του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι το Κίεβο θα έχει έκπτωση 100 δολαρίων στην περίπτωση που η τιμή υπερβαίνει τα 330 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα ή 30% στην περίπτωση που η τιμή διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. 

Ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τη συμφωνία στο φυσικό αέριο “γεγονός άνευ προηγουμένου στα χρονικά των ουκρανο-ρωσικών σχέσεων” και πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα εισάγει 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος και 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα του χρόνου. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν κατά 25 χρόνια την ενοικίαση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Σταυρούπολη από το ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να προσδιορίσει κατά πόσον η επέκταση της περιόδου ενοικίασης έχει ως αφετηριακό σημείο το 2010 ή το 2017 όταν λήγει η ισχύουσα σήμερα συμφωνία που υπεγράφη το 1997. 

“Αυτό παρέχει μεγαλύτερες και καλύτερες εγγυήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας”, είπε ο Μεντβέντεφ, διευκρινίζοντας ότι οι εκπτώσεις στην τιμή του εισαγόμενου στην Ουκρανία φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα θεωρηθούν ως μέρος του ενοικίου της βάσης στη Σταυρούπολη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε