Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Συμφωνία για μείωση χρήσης πλουτωνίου στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Με ουράνιο εμπλουτισμένο σε χαμηλά επίπεδα θα λειτουργεί πλέον ο ερευνητικός αντιδραστήρας του Μεξικό. Η Ρωσία συμφώνησε να διαθέσει 2,5 δισ. δολάρια για να εξουδετερώσει μέρος του οπλοστασίου της με εμπλουτισμένο πλουτώνιο.

 

Στη σύνοδο κορυφής για τα πυρηνικά στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τη μετατροπή του αντιδραστήρα του Μεξικό σε μονάδα που θα λειτουργεί με ουράνιο εμπλουτισμένο σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό, επισημαίνει ο Λευκός Οίκος, θα επιτρέψει στο Μεξικό να εξουδετερώσει τα πυρηνικά καύσιμα που διαθέτει εμπλουτισμένα σε υψηλά επίπεδα.
 
Παράλληλα, στα πλαίσια της Συνόδου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε από την Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα θα διαθέσει 2,5 δισ. δολάρια για να εξουδετερώσει 34 μετρικούς τόνους ουρανίου για χρήση σε όπλα. Όπως ανακοίνωσε πριν την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλου, οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν στην εξουδετέρωση με 400 εκατ. δολάρια.
 
Δύο δεκαετίες μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, «η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι ο κίνδυνος για πυρηνικές επιθέσεις έχει αυξηθεί» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας ότι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ-Κάιντα «δεν θα διστάσουν» να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, εάν τυχόν βρεθούν στα χέρια τους.
 
«Σήμερα λοιπόν είναι η ευκαιρία όχι απλώς να μιλήσουμε, αλλά να δράσουμε» δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα στους εκπροσώπους 47 κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο, καλώντας τους να υπογράψουν το σχετικό ανακοινωθέν της συνόδου.
 
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Reuters αναφέρει πως το ανακοινωθέν ζητά αυστηροποίηση του πλαισίου για τον έλεγχο των πυρηνικών καυσίμων (εμπλουτισμένο ουράνιο και πλουτώνιο), απαραίτητα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, και την αντιμετώπιση του «πυρηνικού λαθρεμπορίου».
 
Τέτοιες κινήσεις πάντως, επισημαίνει η σύνοδος, στοχεύουν στο να αποτρέψουν «μη κρατικούς παράγοντες» να προμηθευτούν πυρηνικά και όχι να περιορίσουν τα δικαιώματα των κρατών να αναπτύσσουν προγράμματα πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς» -«νεύμα» σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες που θέλουν να αναπτύξουν πυρηνικά προγράμματα για παραγωγή ενέργειας.
 
Παράλληλα, σαράντα εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κρατών υπέγραψαν την Τρίτη κοινή δήλωση στο Λονδίνο υπογραμμίζοντας την ενίσχυση του κινδύνου από τα πυρηνικά, ζητώντας συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπισή του. Η ανακοίνωση έγινε με στόχο να συμπέσει με τη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον.
 
«Λαμπεροί» απόντες από τη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες συνόδους που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ μετά το 1945, ήταν το Ιράν και η Βόρειος Κορέα.
 
Καμία από τις δύο χώρες, τα πυρηνικά προγράμματα των οποίων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας, δεν προσκλήθηκαν στη Σύνοδο. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει δική της σύνοδο για τα πυρηνικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην οποία θα συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών από 15 χώρες.
 
Την Τρίτη, ο Μπαράκ Ομπάμα γνωστοποίησε επίσης ότι η επόμενη Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια θα διοργανωθεί από τη Νότιο Κορέα το 2012. «Αυτό δείχνει τη σημασία της Νοτίου Κορέας τόσο στην περιοχή όσο και διεθνώς» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε