Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Συμφωνία για το κλίμα στο Κανκούν

Το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας που προτάθηκε στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, στο Κανκούν του Μεξικού, εγκρίθηκε από τους διαπραγματευτές,

ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική έγκρισή του από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο αυτή.Η συμβιβαστική συμφωνία εγκρίθηκε από τις δυο ομάδες εργασίας ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις δυο εβδομάδων στο Κανκούν. Η συμβιβαστική συμφωνία εγκρίθηκε παρά τις αντιρρήσεις της Βολιβίας, της μόνης από τις 194 χώρες που αντιτάχθηκε στο συμβιβασμό αυτόν.

Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία ενός ετήσιου “πράσινου ταμείου” 100 δισ. δολαρίων έως το 2020, αλλά και σε άλλα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των μηχανισμών που θα επιτρέψουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν καλύτερα στις κλιματικές αλλαγές.

Στο μεταξύ, η έγκριση της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στο Μεξικό θα αυξήσει τις πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει έναν δυσκολότερο στόχο για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κρις Χιουν.

Αυξημένοι οι στόχοι και για ΕΕ

Η ΕΕ έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει στο 30% τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, από το 20% που ισχύει τώρα, σε περίπτωση που ο υπόλοιπος κόσμος πάρει σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. “Πιστεύω ότι σίγουρα κάνει την συμφωνία για το 30% στην ΕΕ πιο πιθανή” δήλωσε ο κ. Χιουν, μιλώντας σε δημοσιογράφους και αναφέροντας την υποστήριξη της Δανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Σημειώναμε αρκετή πρόοδο σε αυτό έτσι κι αλλιώς. Πιστεύω ότι θα έχουμε ορισμένα άλλα μεγάλα κράτη- μέλη που θα δηλώσουν ότι είναι έτοιμα να στηρίξουν την κίνηση για το 30%” πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν ότι η σύνοδος για το κλίμα στο Κανκούν προάγει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε