Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Συμφώνησαν να αρχίσουν και πάλι τις διαπραγματεύσεις

Ο Μαχμούντ Αμπάς. ΦΩΤΟ REUTERS
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποδεχόμενοι την πρόταση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Όλα τα μεγάλα, ανοιχτά και –όπως έχει επανειλημμένα αποδειχτεί εξαιρετικά ακανθώδη– ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών: τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, η Ιερουσαλήμ και η επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων.
 
Οι δύο πλευρές, διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ, θα προσέλθουν χωρίς προϋποθέσεις στο διάλογο που αρχίζει την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου.
 
«Υπήρξαν δυσκολίες στο παρελθόν, θα υπάρξουν δυσκολίες στο μέλλον», υπογράμμισε και ζήτησε και αυτή με τη σειρά της από τη δύο ενδιαφερόμενα μέρη να προχωρήσουν παρά τα προβλήματα που τυχόν υπάρξουν για την επίτευξη «δίκαιης και μόνιμης ειρήνης στη περιοχή».
 
Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Έχουν προσκληθεί ακόμη ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα.
 
Η Αμερικανή υπουργός εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής λύσης μέσα σε ένα χρόνο. Σε ανακοίνωση του το Κουαρτέτο (μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ και ο ΟΗΕ) ζητά από τις δύο πλευρές να προσέλθουν με ηρεμία και να απόσχουν από «προκλητικές ενέργειες και εμπρηστικές δηλώσεις».
 
Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις
 
Σε μία πρώτη αντίδραση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καλωσόρισε την επανέναρξη του διαλόγου, προσθέτει πάντως στη σχετική ανακοίνωση ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι δύσκολη αλλά πιθανή. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι «ικανοποιημένος» με τη διευκρίνιση που έκαναν οι ΗΠΑ ότι οι συνομιλίες θα γίνουν «χωρίς προϋποθέσεις». Το Ισραήλ «προσέρχεται στις συνομιλίες με την αληθινή επιθυμία να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο λαών η οποία θα προστατεύει θα συμφέροντα του Ισραήλ όσον αφορά την εθνική ασφάλειά του», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Η παλαιστινιακή ηγεσία καλωσόρισε την ανακοίνωση που το Κουαρτέτο. Η ανακοίνωση «περιλαμβάνει τα στοιχεία που απαιτούνται για μια ειρηνευτική συμφωνία» δήλωσε ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ.
 
Αντιθέτως, η Χαμάς απέρριψε τις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα αισθανθεί ότι δεσμεύεται από τα αποτελέσματα αυτής της παραπλανητικής πρόσκλησης», τόνισε ο εκπρόσωπός της Χαμάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε