Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Συναγερμός για πυρηνικά και εργοστάσια στη Ρωσία-Άλλη μια εβδομάδα θα μείνει το τοξικό νέφος στη Μόσχα

ΦΩΤΟ REUTERS
– Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κέντρο πυρηνικών αποβλήτων – Φόβοι πως θα ξεσπάσει χολέρα
– ”Φύγετε από την πόλη” λένε οι γιατροί στους κατοίκους – Τι λένε στο Νewsit έλληνες επιστήμονες
– Ένα φλεγόμενο δένδρο σκότωσε 2 στρατιώτες την ώρα που έδιναν μάχη με τις φλόγες
– Τεράστια και η οικονομική καταστροφή – Υπολογίζεται στα 15 δις ευρω!
Ακόμη και το … έδαφος της Ρωσίας δυσκολεύει την κατάσταση. Τα συστατικά του ευνοούν την ανάφλεξη με αποτέλεσμα να ξεσπούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών 100άδες νέες εστίες.

Σε κλοιό βρέθηκαν πολλές φορές τα διασκορπισμένα σε μυστικές περιοχές πυρηνικά όπλα της χώρας.

Η μετεγκατάστασή τους είναι αδύνατη και έτσι μεγάλες δυνάμεις στρατού και πυροσβεστικής είναι αναγκασμένες να παραμένουν στα σημεία και να λείπουν από τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη χώρα.
 
Δυο στρατιώτες έχασαν την ζωή τους κοντά στο πυρηνικό κέντρο Σαρόφ, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.
  Περίπου 800 πυροσβέστες και στρατιώτες μάχονται κατά της πυρκαγιάς γύρω από το κέντρο αυτό που ειδικεύεται στις πυρηνικές έρευνες και ειδικά στην κατασκευή ατομικών όπλων.
 

Κάθε λεπτό χειροτερεύει η κατάσταση στην Μόσχα με τους γιατρούς πλέον να προειδοποιούν τους πολίτες ότι η ατμόσφαιρα αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία.

Εντωμεταξύ, δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας ‘Κομερσάντ’ αναφέρει ότι οι ζημιές από τις πυρκαγιές φτάνουν ήδη τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 1% του ρωσικού ΑΕΠ. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη δική της εκτίμηση.

Τι προκαλεί ο καπνός
 
Βρογχίτιδα
‘Ασθμα
Πνευμονικές αλλεργίες
Οφθαλμικές λοιμώξεις
Καρδιαγγειακά προβλήματα
 

Η μόλυνση του αέρα της Μόσχας ξεπερνά, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, κατά τρεις έως έξι φορές το επίπεδο συναγερμού στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι γιατροί ζητούν από τους πολίτες να αποφύγουν την εισπνοή του αέρα, που μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον αέρα μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.

“Το μόνο πράγμα που βοηθά πραγματικά είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα”, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χρόνια πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη και οι έγκυοι”, εξηγεί ο γιατρός Πάβελ Λογκίνοφ του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας.

“Για την αναπνοή, οι χειρουργικές και άλλες μάσκες βοηθούν κάπως κατά των ερεθισμών που προκαλούνται από τον καπνό, αλλά αυτό δεν διευθετεί το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Δεν αναπνέουμε ευκολότερα”, προσθέτει ο ίδιος.

Ο διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας, Αλεξάντρ Φρολόφ δήλωσε ότι ο καύσωνας που πλήττει τη Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου είναι ο χειρότερος των τελευταίων 1.000 ετών.

“Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που δε γνωρίζει προηγούμενο στ΄αρχεία μας”, επεσήμανε ο ίδιος.

Η Κόκκινη Πλατεία πριν και μετά... ΦΩΤΟ REUTERS
Μιλώντας στο Newsit o γιατρός και πρώην Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου, εκτίμησε οτι υπάρχει έλλειψη οργάνωσης στις υπηρεσίες στην Μόσχα, οτι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και λόγω της γεωγραφικής θέσης της Μόσχας η οποία σε αντίθεση με την Αθήνα δεν περιβάλεται από ορεινούς όγκους οι οποίοι θα ανέκοπταν την πορεία του καπνού.

700 θάνατοι την ημέρα

Απόδειξη της τραγικότητας της κατάστασης είναι το γεγονός οτι πλέον καταγράφονται 700 θάνατοι την ημέρα ενώ σε κανονικές συνθήκες οι νεκροί κυμαίνονται μεταξύ 360 και 380.

Τώρα οι πυρκαγιές και η μεταφορά επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα έχουν επιδεινώσει την κατάσταση με αποτέλεσμα ακόμη και τα νεκροτομεία της πρωτεύουσας να κινδυνεύουν από… ασφυξία.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους ήδη έχουν μεταφερθεί στα νεκροτομεία της Μόσχας 1.300 πτώματα την ώρα που μπορούν να χωρέσουν 1.500.

Υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος τα νοσοκομεία να μην μπορούν να δεχθούν τον όγκο της αμέσως επόμενες ημέρες με ανυπολόγιστες για την υγεία συνέπειες.

Και επιδημία χολέρας;

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.

“Φοβούμαστε μήπως έρθει χολέρα από τη νοτιοανατολική Ασία, το Πακιστάν, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή. Παίρνουμε μέτρα για να οργανώσουμε τον έλεγχο των τροφίμων και ζητούμε την παράδοση πόσιμου νερού εκεί όπου οι πηγές υδροδότησης έχουν στερέψει”, διευκρίνισε ο Ονιστσένκο.

Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί και 3,1 φορές πάνω από το κανονικό, ενώ τα σωματίδια 2 φορές και 2,5 φορές οι υδρογονάνθρακες. Οι αρχές της πρωτεύουσας αναγκάστηκαν να ανοίξουν πολλά καταφύγια που διαθέτουν μηχανήματα καθαρισμού του αέρα και είναι χτισμένα για περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Ο δηλητηριώδης καπνός, απο την αργή καύση των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης αλλά και απο τις δασικές πυρκαγιές στα περίχωρα της πόλης, διαρκώς πυκνώνει και εισχωρεί σε κτίρια, ακόμα και στο μετρό της πόλης.

Με μάσκες ακόμα και μέσα στο ΜΕΤΡΟ ΦΩΤΟ REUTERS

Oι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι πιο δυσοίωνες από χθες αφού εκτιμούν ότι το νέφος του καπνού από τις πυρκαγιές θα διατηρηθεί πάνω από τη Μόσχα τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, έστω κι αν λίγο δροσίσει.

Αυτό δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Μετεωρολογικού Κέντρου Ντμίτρι Κίκτιεφ, αμφισβητώντας τις προβλέψεις συναδέλφων του ότι σήμερα και την Τετάρτη το νέφος θα παρασυρθεί προς άλλη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις στα μέσα της εβδομάδας και ειδικά την Τετάρτη θα πέσουν δυνατές βροχές, που θα βοηθήσουν καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.

 Υψηλές παραμένουν και οι συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν το μεσημέρι κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές και οι ειδικοί υδρογονάνθρακες κατά 3,5 φορές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 (!) φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ως 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου.

Η ζέστη διατηρεί και τις τιμές του όζοντος κατά 5,4 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Οι αρχές της Μόσχας πάντως δεν προτίθενται να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο της πόλης Βλαντίμιρ Ρέσιν.

Οι θερμοκρασίες στην πόλη κινούνται σταθερά γύρω στους 35 βαθμούς και στα περίχωρα, που καίγονται, φθάνουν ακόμη και τους 38. Εκτός από λίγες καθυστερήσεις σε μικρό αριθμό πτήσεων τα αεροδρόμια προσαρμόστηκαν και εργάζονται με ορατότητα 750-900 μέτρων.

Όσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν, καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι μετά από τόσες μέρες ο καπνός και η οσμή του έχουν πλέον μπει μέσα στο εσωτερικό των κτιρίων και τα διαμερίσματα, που υποχρεωτικά δεν αερίζονται.
 
Πολλά παράπονα εκφράζονται και για τα 120 «κέντρα αναπνοής», που άνοιξε ο Δήμος της Μόσχας, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό, παρά μόνο παρηγοριά και τσάι για τους ηλικιωμένους.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν οι αρχές την περιοχή γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ. Το κέντρο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων βρίσκεται στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια, 2.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

Στο γιγάντιο εργοστάσιο, όπου το 1957 είχε σημειωθεί μια πυρηνική καταστροφή, επεξεργάζονται τουλάχιστον 400 τόνοι πυρηνικών αποβλήτων ετησίως, ενώ εκεί υπάρχει και χώρος αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών αποβλήτων.
Σημειώνεται ότι και σε άλλες ρωσικές περιοχές, που απειλούνται από τις φωτιές, υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες των ρωσικών αρχών.

Καίνε ακόμα 557 εστίες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.
 
Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και γύρω από το πυρηνικό κέντρο του Σνιέζινσκ στα Ουράλια, όπου η φωτιά απομακρύνθηκε από τα κτίρια με συντονισμένη νυχτερινή επιχείρηση, αλλά δεν έσβησε εντελώς.

Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Αύριο ο αριθμός θα ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία.

Έφτασαν Αμερικανοί διασώστες

Αμερικανοί διασώστες, ειδικευμένοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έφθασα τη Δευτέρα στη Μόσχα για να συνδράμουν τις ρωσικές αρχές στη μάχη τους κατά των καταστροφικών πυρκαγιών. Ήδη μία ομάδα του ειδικού γραφείου βοήθειας σε ξένες χώρες (Office of Foreign Assistance) «είχε τις πρώτες συσκέψεις με τους ρώσους ειδικούς για την κατάσβεση», προκειμένου να εξετασθούν τα μέσα αρωγής προς τις αρχές της Μόσχας, τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Φίλιπ Κρόουλι.

Η αποστολή ακολούθησε τις τηλεφωνικές επαφές που είχε την Παρασκευή η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια των οποίων οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Ρωσία τη βοήθειά τους για να καταπολεμηθούν οι φρικτές πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα να απομακρυνθούν τα παιδιά και άλλα μέλη των οικογενειών του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, τα οποία υποφέρουν από τον καπνό από τις πυρκαγιές που έχει καλύψει την ατμόσφαιρα στη ρωσική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Τοξικό νέφος πνίγει τη Μόσχα – Φεύγουν διπλωμάτες και πολίτες – Μαίνονται 50 πυρκαγιές
Τιμές χρυσού για το σιτάρι – Μπήκε στο μάτι των κερδοσκόπων – Οι φωτιές της Ρωσίας “καίνε” τις τσέπες των καταναλωτών
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Παπανδρέου σε Πούτιν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε