Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Συνάντηση Αμπάς και Σαρκοζί – Το Ισραήλ άρχισε την ανέργερση νέων κατοικιών

Ο πρόεδρος Αμπάς συναντάται με τον Σαρκοζί, μετά την εκπνοή του μορατόριου. Άρχισε εκ νέου η ανέγερση νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντάται σήμερα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για συνομιλίες σε σχέση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή.
 
Ο Αμπάς δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει την απόφασή του αν θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, καθώς έληξε χθες Κυριακή στις 22:00 ώρα Γκρίνουιτς (01:00 ώρα Ελλάδος σήμερα) το 10μηνο μορατόριουμ που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Νετανιάχου στην ανέγερση νέων κατοικιών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, το οποίο δεν αναμένεται να παραταθεί.
 
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αν θα συνεχίσει τις συνομιλίες. Ο Αμπάς έχει δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αν η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα επαναληφθεί μετά την εκπνοή του 10μηνου παγώματος.
 
Ο Αμπάς έφθασε στο Παρίσι την Κυριακή και συναντήθηκε με επιφανή μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Παρισιού. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Αμπάς είπε στους δημοσιογράφους ότι “αν το Ισραήλ επιλέξει την ειρήνη, θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε. Αν όχι, τότε οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα είναι χάσιμο χρόνου”, εφόσον το Ισραήλ δεν παρατείνει το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας.
 
Ο Νετανιάχου, στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου μετέχουν ακροδεξιά κόμματα που στηρίζουν την εποικιστική πολιτική, είχε καλέσει νωρίτερα τους εβραίους εποίκους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση πριν από την εκπνοή του παγώματος. Στόχος της έκκλησής του αυτής ήταν να επηρεάσει τον Αμπάς προκειμένου να μην πραγματοποιήσει την απειλή του να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες άρχισαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, στην περίπτωση που επαναληφθεί η εποικιστική δραστηριότητα.
 
Οι Παλαιστίνιοι επισημαίνουν ότι οι εβραϊκοί οικισμοί θα καταστήσουν αδύνατη την ίδρυση ενός βιώσιμου ανεξάρτητου κράτους, ενώ η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα αποτελεί τροχοπέδη σε οιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.
 
Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν ξανά σήμερα το πρωί σε περιορισμένη κλίμακα στους οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, λίγες ώρες μετά την εκπνοή του μορατόριου στην ανέγερση νέων κατοικιών.
 
Οι εκσκαφείς είχαν αρχίσει το έργο τους κυρίως στον οικισμό Ανταμ στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου 30 κατοικίες θα κατασκευαστούν, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Η ανέγερση κατοικιών θα επαναληφθεί επίσης σε τουλάχιστον οκτώ οικισμούς, όπως στον Κιριάτ Αρμπα, δίπλα στην πόλη της Χεβρώνας, στο νότο του εδάφους, σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης.
 
Ηγετικά στελέχη των εποίκων ανακοίνωσαν χθες ότι θα αρχίσουν την προσεχή εβδομάδα την ανέγερση 2.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη, εκεί όπου ο Νετανιάχου επέβαλε το μορατόριουμ ύστερα από έντονες αμερικανικές πιέσεις.
 
Περισσότεροι από 430.000 Εβραίοι ζουν σε τουλάχιστον 100 εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ κατελήφθη στον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε στο εβραϊκό κράτος. Η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχθηκε ποτέ την προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ και τον μαζικό εποικισμό που ακολούθησε. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι εβραϊκοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι. Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στις ίδιες περιοχές.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε