Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνάντηση Μεντβέντεφ – Ερντογάν

Από τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες. ΦΩΤΟ REUTERS
Από τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία και οι δύο χώρες θέτουν φιλόδοξους…

 

στόχους στη συνεργασία τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποδεχόμενος στην κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
«Είναι πραγματικά σχέσεις στρατηγικών εταίρων», παρατήρησε ο κ. Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι παρά τη μερική κάμψη των οικονομικών μεγεθών λόγω της κρίσης, «η χρονιά που πέρασε ήταν για τις σχέσεις μας επιτυχημένη».
 
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Μόσχα θα γίνουν και άλλα βήματα «ώστε να στερεώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».
 
«Αυτό είναι απαραίτητο για την επίλυση πολύ δύσκολων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και περιφερειακών προβλημάτων, για τα οποία έχουμε μόνιμες διαβουλεύσεις. Οι χώρες μας είναι γείτονες και από το πόσο κοντινές είναι οι σχέσεις μας εξαρτάται το “μικροκλίμα” στην περιφέρειά μας», είπε ο κ. Μεντβέντεφ.
 
Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι παρατηρείται διεύρυνση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, καθώς «στο πολιτικό, οικονομικό, αμυντικό πεδίο αναπτύσσεται στοχευμένη συνεργασία» και χαρακτήρισε «υποδειγματική» την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, η οποία μπορεί να επεκταθεί και πέραν του φυσικού αερίου, καθώς «στον τομέα του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών υπάρχει ολόκληρη σειρά δυνατοτήτων».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντάται σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για τη δέκατη συνάντηση των δύο ηγετών από το 2004 και τα ρωσικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι οι σχέσεις τους είναι ιδιαίτερα θερμές και φιλικές.

 
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ, η Ρωσία θα λάβει «ενεργό μέρος» στον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα-Ντζεϊχάν και αυτό που συζητείται τώρα στη ρωσική πρωτεύουσα είναι το ρωσικό μερίδιο στον τουρκο-ιταλικό αγωγό, που σχεδιάζεται έτσι ώστε να παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου και να τροφοδοτεί με πετρέλαιο και αργότερα με πετρελαιοειδή από το διυλιστήριο, που θα κατασκευαστεί, την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε