Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Συνεδριάζει το Κολέγιο των Καρδιναλίων για την παιδεραστία

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Πάπας αποφάσισε να συζητήσει το θέμα τις παιδεραστίας στους κόλπους της Εκκλησίας και κάλεσε στους καρδιναλίους σε σύσκεψη στις 19 Νοεμβρίου.

Σχεδόν δυο χρόνια αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με τις δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας αποφάσισε να καλέσει το Κολέγιο των καρδιναλίων για να θέσει επί τάπητος το θέμα της παιδεραστίας.

«Ο Πάπας καλεί τα μέλη του Κολεγίου των Καρδιναλίων και τους νέους καρδινάλιους σε μία ημέρα στοχασμού και προσευχής την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου», ανακοίνωσε το Βατικανό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ένα από τα θέματα της συνεδρίασης θα είναι «η απάντηση της Εκκλησίας στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης».

Μετά τη δημοσιοποίηση, το Νοέμβριο του 2009, μίας έκθεσης που αποκαλύπτει εκατοντάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερωμένους στην περιοχή του Δουβλίνου, τις οποίες είχαν καλύψει οι ανώτεροί τους, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ αντιμετωπίζει την πιο μεγάλη κρίση της Καθολικής Εκκλησίας τα τελευταία χρόνια, που επιδεινώθηκε από την αποκάλυψη ανάλογων σκανδάλων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ.

«Mea culpa» για τα σκάνδαλα της παιδεραστίας

Αναγνωρίζοντας πως υπήρξαν «παραλείψεις», ο πρόεδρος της συνόδου των επισκόπων της Ιταλίας, καρδινάλιος Άντζελο Μπανιάσκο, ανέλαβε την ευθύνη για τα σκάνδαλα της παιδεραστίας από ιερείς. «Υπάρχουν ανεπάρκειες και σκάνδαλα, παραλείψεις και προδοσία της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Μπανιάσκο, ανοίγοντας την γενική συνέλευση της CEI στην Ασίζη.

Ανέφερε ακόμη ότι η ιταλική Εκκλησία «δεν ήταν πάντοτε έτοιμη να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα ορισμένων δράσεων» και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν συμπεριφορές που δεν μπορούν να ιαθούν μέσα από την επίπληξη ή την μετάνοια.

«Υπάρχουν παραμορφώσεις της ψυχής που απαιτούν άμεση απομόνωση και περίθαλψη, καθώς και μια ποινή, σύμφωνα με τις αδικίες που προκλήθηκαν» πρόσθεσε ο καρδινάλιος, διαβεβαιώνοντας την κοινότητα για τη δέσμευση που ανέλαβε η Εκκλησία με τον πιο επίσημο τρόπο για το θέμα αυτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε