Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνέλαβαν 100 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου

Πάνω από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν κα΄θως δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές των αρχών που απαγόρευαν τη συγκέντρωση έξω από υπό κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στο ομόσπονδο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, στη νότια Ινδία.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος κατασκευάζεται με τη βοήθεια της Ρωσίας, ώθησαν χωρικούς και αλιείς να ξεκινήσουν διαδηλώσεις από πέρυσι εναντίον του έργου Κουντανκούλαμ, το οποίο βρίσκεται στις ακτές.

Οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν μετά το δυστύχημα στο Ιαπωνικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, όταν είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός και τσουνάμι.

Οι διαδηλωτές εμπόδιζαν την είσοδο στους επιστήμονες και στους εργάτες στο εργοστάσιο για πάνω από επτά μήνες, καθυστερώντας τις εργασίες για την έναρξη της λειτουργίας των δύο αντιδραστήρων ισχύος 1.000 μεγαβάτ, που αναμενόταν τον Δεκέμβριο του 2011.

Η αστυνομία συνέλαβε και τους ηγέτες των διαδηλωτών, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.

Περίπου 3.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί γύρω από το εργοστάσιο και συνόδευσαν μια ομάδα περίπου 300 επιστημόνων, μηχανικών και άλλων στον χώρο του εργοστασίου.

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε μια ημέρα αφότου η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού, Τζ. Τζαγιαλαλάιτα, η οποία προηγουμένως εξέφραζε επιφυλάξεις όσον αφορά τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου, είπε πως μια συμβουλευτική ομάδα την οποία συνέστησε αφού εξέτασε τις διαστάσεις του έργου που αφορούν την ασφάλεια έδωσε την έγκρισή της αυτό να προχωρήσει.

Το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Κουντανκούλαμ, που βρισκόταν υπό κατασκευή επί 24 χρόνια, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ινδία όταν ολοκληρωθούν και τεθούν σε λειτουργία οι έξι αντιδραστήρες του.

Η ινδική ομοσπονδιακή υπηρεσία ατομικής ενέργειας θεωρεί ότι το έργο πληροί όλους τους διεθνείς κανονισμούς για την ασφάλεια. Η Ινδία –η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου για την κάλυψη των μεγεθυνόμενων ενεργειακών της αναγκών– έχει αρχίσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων μέσα στην ερχόμενη δεκαετία. Σχεδιάζει να προσθέσει 63 γιγαβάτ από πυρηνικά εργοστάσια με 30 αντιδραστήρες ως το 2032.

Περίπου το 40% των Ινδών -ή περίπου 500 εκατ. άνθρωποι- δεν διαθέτουν ηλεκτροδότηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε